Više

  Radionica-Osnaživanje i nastavak potpore parlamentima BiH u poslovima integracije u EU

  Najčitanije

  U Skupštini Županije Posavske u Domaljevcu jučer (17.10.) održana je radionica o aspektima procesa europskih integracija u okviru Twinning projekta Europske unije “Osnaživanje i nastavak potpore parlamentima BiH u poslovima europskih integracija” u okviru komponente IV – Razvoj kapaciteta županijskih skupština, s ciljem boljeg razumijevanja i unapređenja rada županijskih skupština u procesu europskih integracija.

  Radionici su nazočili Predsjednik, Zamjenik predsjednika i zastupnici u Skupštini Županije Posavske, Predsjednik Vlade s ministrima, predstavnici Ureda za razvoj i europske integracije Vlade Županije Posavske te Stručna služba Skupštine Županije Posavske.

  Cilj Twining projekta je unapređivanje, odnosno modernizacija institucija u zemlji koje su korisnice Projekta te pružanje potpore institucijama preko edukacije i reorganizacije, kao i usklađivanja zakonodavstva s normama i standardima Europske unije.

  U okviru radionice održana je prezentacija iskustva Republike Hrvatske, Kraljevine Belgije i Mađarske u procesu pristupanja Europskoj uniji, primjeri usklađivanja regionalnih mišljenja između različitih razina vlasti i uključenost skupština u zakonodavne procese Europske unije.

  Nazočnima su se u ime Twinning projekta obratili Tatjana Tomić – mlađa voditeljica projekta, Hrvatski sabor, Dries Bergen – rukovoditelj Europskog ureda Flamskog parlamenta i Klara Szalay – moderator, pravna savjetnica, Narodna skupština Mađarske, voditeljica Komponente 4.

  U ime Direkcije za europske integracije Bosne i Hercegovine nazočnima se obratila Ajla Ablaković – sektor za usklađivanje pravnog sistema BiH.

  Blaž Župarić – predsjednik Skupštine i Đuro Topić – predsjednik Vlade Županije Posavske u svojim izlaganjima su izrazili spremnost za suradnju u ovim procesima kako bi se ubrzale aktivnosti na ispunjenju uvjeta za pristupanje Europskoj uniji, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti