Više

  Radni sastanak s premijerom Federacije BiH

  Najčitanije

  U zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju jučer (5.7.2022. g.) je održan radni sastanak premijera Federacije BiH Fadila Novalića i suradnika s predsjednikom Vlade ŽP Đurom Topićem. Sastanku su nazočili i ministar prometa, veza i zaštite okoliša ŽP Anes Osmanović, ministar financija ŽP Mijo Stanić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić. Razgovaralo se o aktualnoj situaciji u Županiji Posavskoj i o projektima koji se realiziraju.

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić zahvalio je na podršci Vlade Federacije BiH koju dobiva već treću godinu u iznosu od 7,6 miliona KM zbog čega je ova županija osigurala financijsku stabilnost i omogućeno je da se realiziraju socijalni programi, programi potpore braniteljima, zdravstvenom sistemu, gospodarstvu i poljoprivredi. – Time pokušavamo održati konkurentnim naše gospodarstvo i prevazići sve ono što današnje vrijeme nosi u situaciji inflatornih kretanja i poprilične neizvjesnosti kada je u pitanju kretanje cijena prije svega energenata što se održava na ukupno socijalno stanje stanovnika, kazao je predsjednik Topić.
  Nakon sastanka, premijer Novalić je kazao da je u posljednje tri godine, kroz grantove osigurano oko 35 milijuna KM za Županiju Posavsku, ne računajući druge transfere kroz poljoprivredu i povratnike što su inače transferi koji se osiguravaju kroz federalna ministarstva. – Podrška Županiji Posavskoj bila je izdašna, a sada smo se uvjerili da su sredstva na kvalitetan način utrošena – dodao je premijer Novalić. Prema njegovim riječima na sastanku je razgovarano o pitanju proizvodnje hrane, napominjući da krize donose probleme u blokadama kada novac ne pomaže nego samo vlastiti izvori proizvodnje. – Imamo namjeru osigurati dovoljnu proizvodnju pšenice i uljarica, kao što imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka. Zato smo danas u Županiji Posavskoj, koja je naša osnovna žitnica, gdje se proizvode značajne količine i pšenice i uljarica. Namjera je da to dodatno podržimo u Županiji Posavskoj i drugim županijama koje su gospodarski orijentirane kako bi imali dovoljnu proizvodnju za Federaciju – pojasnio je Novalić, te dodao da će iz tog razloga posjetiti i Brčko Distrikt BiH gdje se nalazi tvornica ulja Bimal. U Županiji Posavskoj se proizvode uljarice koje su resurs za proizvodnju ulja zbog čega bi trebalo uspostaviti vezu između njih koja će biti prepoznata u izradi proračuna za narednu godinu.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti