Više

  Radovi u pčelinjaku tijekom kolovoza

  Najčitanije

  Kolovoz je za pčelare vrijeme prelaska u novu pčelarsku godinu. Vrijeme obilne pčelinje paše je završeno. Potrebno je detaljno pregledati košnice-uvidjeti količine peludi, meda i saća, te stanje pčela i legla.
  Tijekom ovoga mjeseca pčele se pripremaju za ulazak u zimu. Legu se mlade pčele, koje moraju biti spremne, odnosno, zdrave i otporne kako bi preživjele zimski period. Najveća opasnost po njih je grinja pod nazivom Varroa destructor, koja uzrokuje bolest pčela pod nazivom varooza, a koja može izazvati i niz drugih bolesti pogubnih za novonastala legla. Protiv varooze se preporučuje redovita kontrola i suzbijanje odobrenim veterinarsko-medicinskim proizvodom. Suzbijanje je upravo tijekom kolovoza najučinkovitije, jer uslijed još uvijek visokih temperatura i smanjenja paše, matica smanjuje zalijeganje jajašca. U ovom periodu započinje i priprema zaliha za zimu. Preporučuje se, ukoliko ih ima, neznatne količine meda primijećene kontrolom košnica prepustiti pčelama.
  Možda će pojedini pčelari morati dodatno pripomoći zajednici dodavanjem sirupa kako bi se kod matice izazvao osjećaj nesmetanog unosa. Prihranu treba okončati krajem mjeseca, najkasnije početkom rujna, kako se matice ne bi nastavile dalje zalijegati. Pojila je potrebno, kao i tijekom cijele sezone, redovito čistiti i dopunjavati vodom. Pojedini pčelari u ovom periodu dodaju u vodu i preparate koji služe kao preventiva za nozemozu – bolest koja direktno utiče na probavu pčele i može dovesti do propadanja kompletnih zajednica, a najveći gubici se javljaju koncem zime i početkom proljeća. I zbog toga je vrlo važno dobro pripremiti pčelinje zajednice za zimu, redovito kontrolirati košnice ukoliko vremenski uvjeti dozvoljavaju i voditi računa o leglima. Ukoliko se uoče bilo kakve promjene, posavjetovati se sa savjetodavcima za animalnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP ili s iskusnijim kolegama pčelarima, koji znaju biti vrlo dobri savjetnici zahvaljujući svojim prethodnim iskustvima.
  Savjetodaci pri Odsjeku poljoprivredno savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti