Radovi u pčelinjaku tijekom lipnja

Najčitanije

Prošao je svibanj – mjesec dobre pčelinje paše, mjesec koji je, uz malo zakašnjenje u usporedbi sa prethodnom godinom, donio ipak obilje materijala za medonošenje. Nakon dobre paše bagrema, procvjetala je lipa. Izdvajaju se okviri sa medom i otpočinje vrcanje (cijeđenje) meda. Da bi se pristupilo vrcanju, med mora biti poklopljen, jer u suprotnom može doći do kvarenja istoga zbog pojačane vlage u skladišnom prostoru, koje mora biti čisto, prozračno, suho i bez ikakvih stranih mirisa.
Nakon cijeđenja, potrebno je sa površine pokupiti sve ostatke voska i ostale primjese.
Zajednice pčela su sada u punoj snazi, a potrebno je sprječavati rojenje i omogućiti matici dovoljno prostora za polaganje jajašca.
Nikako se ne smije zaboraviti omogućiti pčelama pojilice sa vodom, osobito u ovim vrućim danima. Pčele uvijek moraju imati omogućen pristup vodi, koju je poželjno smjestiti par metara od košnice, po prilici negdje u hladu, a koju je potrebno redovito održavati čistom.
Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i u Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

spot_img
spot_img

Posljednje obavijesti