Više

  Radovi u pčelinjaku u rano proljeće

  Najčitanije

  Porastom dnevnih temperatura dolazi do aktivacije pčelinjih zajednica u košnicama. Cvjetanjem prvih proljetnica pčele kreću u skupljanje polena.

  Ponekad im je potrebna dodatna ishrana. Ta pomoć u ishrani podrazumijeva dodatak raznih šećernih sirupa i pogača. Pojedini proizvođači dodaju stimulativne pogače kako bi potaknuli maticu da polaže više jaja. Ne preporučuje se otvarati košnice ukoliko dnevne temperature nisu iznad 15 stupnjeva celzijevih, kako se leglo ne bi prehladilo. Čim temperature budu pogodne za radove u pčelinjaku i otvaranje košnica, potrebno je izvršiti pregled istih, eventualno krajnje ramove premjestiti u sredinu gdje je matica aktivnija.

  U ovom periodu preporučuje se zamjena starih satnih osnova novima i preporučuje se izvršiti dezinfekciju podnica. Kao i uvijek, potrebno je osigurati pčelama pristup čistoj i svježoj vodi, a posude u kojima se nalazi voda potrebno je redovito higijenski održavati.
  Također, važno je spomenuti da se u ovom periodu obavi preventivni tretman pčelinjih zajednica protiv varoe, nekim od dostupnih sredstava na tržištu uz obvezno pridržavanje preporuka proizvođača.
  Dostupnost savjetodavaca je svakim radnim danom od 8,00 – 16,00 sati u uredima u Orašju i u Odžaku.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti