Više

  Radovi u pčelinjaku

  Najčitanije

  Po završetku zimskoga perioda i negdje od polovine ožujka, kreće se sa konkretnim radovima u pčelinjaku, odnosno, pregledom stanja pčelinjaka. Međutim, taj period je bio popraćen hladnim vremenskim uvjetima, bilo je kišnih perioda, temperature su bile niske i došlo je do usporenja razvoja legla. Prolongirao se redoviti pregled legla, koji se obavlja pri temperaturama iznad 15 stupnjeva celzija. Vršenjem pregleda ispod navedene temperature, javlja se rizik da se leglo prehladi.

  Pčelinje zajednice se pregledaju svakih 12 dana. Ukoliko se uoči da je neko društvo izrazito jako, oduzima se dio legla i dodaje slabijim društvima, prenose se ramovi iz jedne košnice u drugu, sprečava se rojenje. Matici se stvara novi prostor za polaganje jaja. Cilj svakoga pčelara je stvoriti leglo koje će biti jako kako bi maksimalno iskoristilo pašu u svibnju.

  Posljednjih dana su temperature stabilnije, cvjetanje određenih biljaka (najprije voća, zatim uljane repice, uskoro i bagrema i ostalih medonosnih biljaka) se preklapa i pčele će uredno nadoknaditi sve za što su uslijed prethodnih nepovoljnih vremenskih prilika bile zakinute.

  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede
  i šumarstva Županije Posavske

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti