Više

  Reagiranje na odluku Vlade Federacije BiH

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić sa tri zastupnika u Parlamenta F BiH iz Županije Posavske (Marijan Klaić, zastupnik u Zastupničkom domu, Ilija Ilić i Senad Ahmetović, zastupnici u Domu naroda) uputili su Vladi Federacije BiH i predsjedniku F BiH Fadilu Novaliću reagiranje u povodu Odluke Vlade da se grant nižim razinama – županijama i općinama prenamijeni, čime je ozbiljno dovedena u pitanje proračunska stabilnost dvije najmanje županije u Federaciji, Posavske i Bosanskopodrinjske.

  -Temeljem dostupnih informacija da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na jednoj od svojih sjednica proračunski grant nižim razinama – županijama i općinama prenamijenila u pomoć zdravstvenim ustanovama u F BiH obavezni smo na ovaj način reagirati i zatražiti da se žurno ispravi greška prema županijama koje su zbog svoje specifičnosti u zadnjih 20 godina kroz ovu pomoć osiguravali minimalnu proračunsku stabilnost. Ovdje prvenstveno mislimo na Županiju Posavsku i Bosanskopodrinjski kanton.

  Uvažavajući potrebu i važnost osiguravanja sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa, naglašavamo da sredstva pomoći proračunu Županije Posavske upravo služe za osiguranje minimalne stabilnosti proračuna kako bi se između ostalog mogla osigurati funkcioniranje obrazovanja, policije, zdravstva, socijalne skrbi, skrbi za branitelje i ostale.

  Vjerujemo da je svima jasno da je osim nabavke zdravstvene opreme neophodno osigurati i redovnu isplatu plaća prvenstveno i zdravstvenim djelatnicima i policijskim službenicima, kao i omogućiti minimalnu pomoć lokalnim poduzetnicima i obrtnicima kojima je zaustavljeno ili otežano poslovanje.

  Vašim zadnjim odlukama je upravo to ugroženo u Županiji Posavskoj.

  Podsjećamo da smo u Zamolbi za financijsku potporu proračunu ŽP od 20.03.2020.g. obrazložili potrebu za 1.700.000,00 KM sredstava.
  Vjerujemo da su ovo dovoljni argumenti da se žurno iznađe način za pomoć proračunu Županije Posavske i omogući financiranje proračunskih korisnika koji o njemu ovise, stoji u pismu upućenom Vladi Federacije BiH i premijeru Novaliću.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti