Više

  Realizacija DualSci projekta Sveučilišta u Mostaru od 30 kompjutora za Centar studiranja u Orašju

  Najčitanije

  Predstavnici Sveučilišta u Mostaru predvođeni prof. dr. Zoranom Tomićem, rektorom Sveučilišta sa suradnicima, prorektorima i dekanima posjetili su danas (05.02.) Centar studiranja u Orašju kako bi uručili vrijednu donaciju, 30 kompjutora za informatičku učionicu. Prije obilaska Centra studiranja gosti su posjetili Vladu Županije Posavske gdje su sa predsjednikom Vlade Đurom Topićem i ministrima u Vladi, uz ostale i sa ministricom prosvjete, znanosti, kulture i sporta Anom Andrić razgovarali o unaprjeđenju suradnje i daljnjem razvoju Centra studiranja u Orašju.

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić izrazio je zadovoljstvo realiziranjem projekta digitalizacije u kojem su zajednički angažirani Sveučilište i Županija Posavska. -Okupili smo se također kako bi napravili presjek realizacije naših ranijih dogovora kad je u pitanju jačanje uloga Sveučilišta u Posavini. Ovo je na izvjestan način nastavljanje tema vezanih na znanstveni skup koji je održan prošle godine u Orašju, a zajednički ga je realizirala Vlada ŽP sa Sveučilištem i prijateljima iz Hrvatske. Uskoro će se završi predstavljanje Zbornika radova s tog skupa. U svim tim dogovorima konstatirali smo da je ostvaren napredak. Nastavit ćemo biti aktivni sa željom da Sveučilište zaživi u punom kapacitetu, te da Orašje i Posavina postane ne samo Sveučilišni nego i Edukacijski centar za ovu regiji u Bosni i Hercegovini i u Slavoniji pa i šire. Nastojat ćemo da se ovdje nude takvi sadržaji koji će biti korisni ne samo za studente i učenike već i za gospodarstvenike i za javne djelatnike, kako bi im koristili u radu i za napredovanju u životu, kazao je predsjednik Vlade Đuro Topić.

  Željko Stojkić dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru u izjavi za medije pojasnio je vrijednu donaciju.-Oprema je dobivena u okviru projekta DualSci koji će donijeti dio edukacijskih sadržaja. Ovo je prvi korak informatičke infrastrukture koja je namijenjena kako za studente Sveučilišta ovdje u Posavini, isto tako i za učenike srednjih škola, ali i za gospodarstvenike kroz edukacijske sadržaje koji će biti vođeni u okviru projekta, naglasio je dekan Stojkić.

  Prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru naglasio je kako je posljednjih godina bilo više sastanaka sa Vladom Županije Posavske oko razvoja Orašja kao sveučilišnog središta i dislociranog centra Sveučilišta u Mostaru. Danas smo na sastanku jasno rekli, najbolja suradnja koju sveučilište ima sa svim županijama u smislu razvoja i pozicioniranja sveučilišnog života to je Vlada Posavska i osobno se zahvaljujem predsjedniku Vlade Đuri Topiću koji je pokazao senzibilitet za razvoj ovog područja kroz suradnju sa sveučilištem. Danas smo konstatirali da imamo oko 400 studenata, što nije mali broj jer broj studenata se smanjuje u cijeloj Europi. Oni trebaju generirati jednu novu sliku, novo znanje i novu budućnost Posavine. Razgovarali smo i o novim programima i projektima povezivanje gospodarstva, sveučilišta i vlasti. Vrlo smo optimistični da će naš budući razvoj teći vrlo kvalitetno na zadovoljstvo i sveučilišta i društvene zajednice. A da je to tako to potvrđuje što smo danas napravili jednu reviziju i konstatirali smo da smo sve dogovore ispunili što je kredibilitet ove vlasti i ovog područja, ali s druge strane vjerujem i ozbiljnost Sveučilišta u Mostaru. Današnja donacija jasno govori kojim putem želimo ići dalje, želimo biti konkurentni, razvojni, želimo u konačnici da Posavina, Orašje i ovaj dio Bosne i Hercegovine bude prepoznatljivo kao jedno edukacijsko središte ne samo Bosne i Hercegovine nego i van granica. Mislimo da imamo taj kapacitet zajednički i da ćemo takve ciljeve postići, kazao je rektor prof. dr. Tomić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti