Više

  Rekonstrukcija i obnova poljskih nasipa u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  Ove godine Ministarstvo poljoprivrede i vodoprivrede Vlade Županije Posavske realizira  3. fazu projekta vezano za obnovu i rekonstrukciju poljskih nasipa koji čuvaju plodne oranice od visokog vodostaja 20. godišnjih voda. To bi poljoprivrednicima omogućilo da se odluče sijati neke radno intenzivne  kulture koje su ekonomski isplativije u tom području koja je zapravo i prva zona obrane od poplava, iznimno plodnom tlu, osobito pogodnim za proizvodnju povrtlarskih kultura, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić. Kroz polusatnu emisiju  Hrvatskog radija Herceg Bosna – Mostar ministar Brkić je uz ostalo kazao:

  -U prošloj godini smo realizirali projekt u vrijednosti  od 700. 000,00 KM, kojim su obnovljen nasip u dužini od oko 10 km u općini Domaljevac-Šamac ( poljski nasip Bazik u cijelosti od oko 8 km i dio poljskog nasipa Domaljevac  u dužini od oko 2,5 km). Na  nasipu Domaljevac smo u prošloj godini  uradili oko 2,5 km, rekonstrukcija vrijedna oko 450 000 KM. Ove godine počeli su radovi na tom poljskom nasipu u vrijednosti 100 000 KM koje smo ugovorili sa UNDP-om, a ovaj tjedan ugovor ćemo potpisati i sa organizacijom CRS ( iznos oko 130 000 KM ) kojim bi završili još 2 km nasipa, tako da bi cijeli nasip u svojoj cijeloj dužini od 6 km bio završen u ovoj godini. To je poljski nasip koji štiti obradive površine koje se nalaze između glavnog obrambenog savskog nasipa i korita rijeke Save, oko 450 ha izuzetno plodnog obradivog tla. Taj nasip štiti obradiva polja općine Domaljevac-Šamac i općine Orašje. Prošle godine smo završili sanaciju tog nasipa na području općine Orašje. O tome koliko je veliki posao rekonstrukcije poljskih nasipa u pitanju dovoljno potvrđuje nasip na lokaciji Guštre  (zapadni tog 2 km nasipa u općini Domaljevac-Šamac). Taj je nasip bio u jako lošem stanju. Njegova izgradnja je započela za vrijeme bivše Kraljevine Jugoslavije, sanacije su obavljane 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, ali nikada nije posao u cijelosti završen. Sad smo pazili na to da struktura zamljišta na koji ćemo ugraditi nasip zadovoljava dobru zbijenost kako bi dobili jedan kompaktan nasip koji će davati sigurnost poljoprivrednicima od pojave 20-godišnjih voda.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP planiramo ove godine završiti također poljski nasip u Basutskoj koji štiti oko 500 ha poljoprivrednog zemljišta čime bi riješili rekonstrukciju i obnovu tri poljska nasipa ( Bazik, Domaljevac i Basutska) na području Županije Posavske čija je ukupna dužina oko 23 km. U narednim godinama ostaje nam još sanacija poljskog nasipa Vidovice, gdje postoje određeni problemi sa miniranim terenom, zbog čeka se ne može  pristupiti radovima. Sustavno Ministarstvo radi na čišćenju primarne kanalske mreže kako bi zaštitili prostor Županije Posavske od zaobalnih voda. Također, Agencija za vode Federacije BiH vrši sanaciju glavnog obrambenog nasipa gdje su prošle godine završili sanaciju 6,5 km glavnog obrambenog nasipa. U ovoj 2016.g. planiraju sanaciju još 5 km glavnog obrambenog nasipa kako bi se podigla zaštita od poplava 100-godišnjih vode plus 1,20 m, kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

  Što se tiče obrane od poplava, ministar Brkić smatra kako različite razine vlasti kompliciraju sustav obrane. Praktički jedno branjeno područje brane tri razine vlasti (Federalni dio područja, dio koji pripada Brčko Distriktu i dio koji pripada Rapublici Srpskoj). Na svakom od tih mjesta, ukoliko se dogodi problem, Posavina se nađe pod vodom. Treba osmisliti novi sustav obrane od poplava koji će integrirati upravljanje sva ta tri nadležna tijela, gdje bi se uspostavila koordinacija da svatko u određenom trenutku zna što treba raditi. To nismo imali 2014.godine. Mi pokušavamo kroz izmjene Zakona o vodama i izmjene naputaka Federalnog operativnog plana obrana od poplava omogućiti da središte upravljanja tim procesom bude u operativnom Centru obrana od poplava u Orašju iz kojeg bi se koordinirale sve te aktivnosti, kazao je ministar Brkić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti