Više

  Rezidba voćnih stabala

  Najčitanije

  Kasna jesen je vrijeme rezidbe voćnih stabala. Rezidba je postupak koji omogućava formiranje i održavanje krune voćnih stabala, uspostavlja se odnos između vegetativnog rasta i rodnosti, svaka grana dobiva svoj prostor, osigurava se dobra osunčanost svih grana bez zasjenjivanja i dobra prozračnost krošnje. Optimalni trenutak kada treba uraditi orezivanje je poslije opadanja lista tijekom jeseni. Drugi optimalni trenutak je u proljeće prije bubrenja pupoljaka i kretanja vegetacije.

  Prednosti orezivanja tijekom kasne jeseni su brojne: stabla su manje izložena stresu, prilikom rezidbe, rezača ne ometaju listovi i plodovi, nema insekata. Golo stablo, bez lišća, može rezaču pružiti potpuni uvid o stanju u kome se nalazi krošnja. Mogu se lakše identificirati svi problemi koji su se javili tijekom razvoja i napraviti plan rada kako ih riješiti. Preporuka je rezidbu vršiti po sunčanom, toplom danu, bez kiše, magle i temperaturama višim od 5ºC. Ukoliko rezidbu voćki vršimo pri niskim temperaturama zraka dolazi do deformacija reznog mjesta i rana teže zarasta.

  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti