Više

  Sastanak sa poljoprivrednicima u Orašju

  Najčitanije

  U amfiteatru školskog centra fra Martina Nedića u Orašju jučer (02.09.2016.g.) je održan sastanak o stanju u poljoprivredi. Sastanku su nazočili hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, dopredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupšine BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija FBiH Jelka Miličević, predsjedateljica Doma naroda PFBiH Lidija Bradara, dužnosnici iz Županije Posavske, te izaslanstvo Seljačkog saveza FBiH predvođeno predsjednikom Draganom Pavlovićem. Nazočili su predstavnici udruga poljoprivrednika, stočara, peradara, povrtlara, vočara, pčelara, ribolovaca i lovaca i predstavnici privatnih tvrtki iz poljoprivrednog sektora s prostora Županije Posavske. U uvodnom govoru nazočne su pozdravili predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i načelnik Općine Orašje Đuro Topić.


  Predsjednik Vlade Klaić je govorio o prednostima Posavine kada je u pitanju poljoprivreda te aktualnim problemima, kao i putovima za njihovo rješavanje u čemu je neophodno razumijevanje za, kako je naglasio „posavsku plodnu ravnicu koja je oduvijek važila za kraj gdje su vrijedni ljudi koji znaju proizvesti, ali je neophodno da domaća proizvodnja ima prioritet, adekvatno je nagraditi i riješiti tržište, naglasio je premijer Klaić.
  -Mislim da smo se i do sada, obzirom da smo naslijedili puno obveza, pogotovo prema poljoprivrednim proizvođačima, kao Vlada, opredjelili da nam oni budu u prioritetu vezano za rješavanja njihovih problema, odnosno za poticaje i razvoj poljoprivrede. Ja osobno zagovaram da se poljoprivreda razdijeli na dva dijela. Znači kao osnovna djelatnost, i to su obiteljska gospodarstva koja će upošljavati i biti ozbiljni proizvođači u poljoprivrednoj djelatnosti Federacije. I drugi dio je dopunska djelatnost. Pokušat ćemo zaostatke iz 2014.godine i ranijih godina rješavati sukladno mogućnostima. Sada smo se dogovorili, da će se prema Posavini, odnosno poljoprivrednicima koji su imali štetu nastalu u poljoprivredi u 2014. godini, da će se preostali dug od 50% isplatiti do 15.09.2016.godine. Drugi dio od ukupnih zaostataka u poljoprivrednoj proizvodnji, to su redoviti poticaji za proizvodnju iz 2014.godine, isplatit će se 1/3. Mislim da je to ono što mi možemo i ono što obećamo možemo i realizirati, kazala je ministrica finacija Jelka Miličević.
  -Tema sastanka je bila stanje u poljoprivredi u Federaciji BiH i kako izaći iz ovog začaranog kruga problema. Ovdje u Posavini su najveći problemi neisplaćeni dugovi od poplava koji se vuku već dvije godine, ali danas smo dobili obećanje od ministrice da će biti isplaćeno do 15.09.2016. godine. A problemi u ostatku Federacije su dugovi koji već dvije godine opterećuju Federalno ministarstvo poljoprivrede, do sad ima nekih oko 20 milijuna KM obveza iz 2014.godine, iz prethodnog sastava Vlade. Jednostavno zajednički razgovaramo da moram naći rješenja da te dugove očistimo, da u sljedećem programu utroška sredstava za potpore u poljopirvredi ne bude dugova, da sva sredstva iz programa budu samo za proizvodnju iz 2017.godine. Seljački savez je asocijacija koja se zalaže za sve razgovore za stolom, izbjegavamo ulične prosvjede jer time nanosimo štetu svima. Nastavit čemo i dalje razgovarati sa svim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima BiH, kazao je predsjednik Seljačkog saveza F BiH Dragan Pavlović.

  -Ovo je četvrti sastanak na kojem sam nazočan, imali smo sastanke u Ljubuškom, Sarajevu, Tomislavgradu i danas u Posavini, a vjerujem da će već neki naredni biti u Neumu. I to je, jedan od recepata kako ljudima ukazati na neki način da su bitni, da nama nije teško doći i razgovarati o svakom problemu. Svaki sastanak počinje kroz analizu koju čak i ne raspravljamo više, sagledamo šta smo preuzeli kao obavezu od prethodnog sastanka, da vidimo šta je odrađeno i onda nema teških riječi. Vjerojatno je to put kako ubuduće moramo međusobno komunicirati. Vjerujem da ćemo ovu godinu završiti na način, da pri usvajanju Proračuna za narednu fiskalnu 2017.godinu, da ćemo ugraditi sve što u Proračunu danas nema, sve zaostatke koji su iz ovih ili onih razloga postojali i koji opterećuju naše gospodarstvenike. Uvjeren sam da ćemo sve zaostatke riješiti do kraja ove godine i vrlo precizno ući jednom dinamikom u strategiju poljoprivredne proizvodnje u BiH, s posebnim naglaskom na Posavini. Mislim da u ovom trenutku nerješivog problema nema, bar ono što je prirodno rješivo, i to je možda najveći kvalitet ovog niza sastanaka koje smo organizirali. I evo ohrabrenje da se za nekih mjesec dana nađemo na nekoj drugoj lokaciji, otvorimo i rješavamo neke druge teme, rekao je hrvatski član Predsjedništva BiH dr.Dragan Čović.
  Oko problema nabavke plavog dizela govorili su Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH i Jelka Miličević, potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica financija. Na sastanku naglasak je stavljen na otvaranje tržišta izvoza domaćih proizvoda, zainteresiranost za Rusko tržište. Nedavno je na sastanaku, održanom u Tomislavgradu, zaključeno da je potrebno žurno krenuti u realizaciju uvođenja plavog dizela u poljoprivredu da bude do početka jesenje sjetve na raspolaganju poljoprivrednicima. Predloženo je da se uvedu sezonske zaštite na pojedine proizvodnje kada proizvodi iz uvoza ugrožavaju domaću proizvodnju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti