Više

  Sastanak u Vladi FBiH: Neophodnost poštivanja i nadzora epidemioloških mjera, te pripreme za intenzivniju imunizaciju

  Najčitanije

  U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu jučer (06.07.2021. g.) je održan sastanak posvećen zajedničkim aktivnostima i mjerama u vezi s epidemiološkom situacijom izazvanoj koronavirusom u cijeloj Federaciji BiH, te intenziviranjem procesa imunizacije stanovništva u FBiH.
  Sastanak je organizirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a sudjelovali su šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH Fabio Scano, zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, predstavnici ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić. Na sastanku su sudjelovali predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar zdravstva i socijalne politike ŽP Damir Živković, te predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, premijeri i ministri zdravstva te njihovi predstavnici, predstavnici županijskih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, kao i Udruženja imunologa u BiH.
  Obzirom da je trenutna epidemiološka situacija u Federaciji BiH ocijenjena zadovoljavajućom, ali da su istovremeno potvrđeni slučajevi delta soja koronavirusa, na sastanku je istaknut značaj poštivanja postojećih epidemioloških mjera i nadzora nad njihovim provođenjem radi sprečavanja širenja novog vala COVID-19. Stoga je, kako je ocijenjeno, upravo sada potrebno planirati naredne korake na pravovremenom adekvatnom zdravstvenom odgovoru i epidemiološkim mjerama za borbu protiv koronavirusa.
  S obzirom na najavljene količine cjepiva koje trebaju stići u našu zemlju do kraja ovog mjeseca, ocijenjeno je, također, da je na nivou županija potrebno ubrzati pripreme za organizaciju i provođenje intenzivnije imunizacije stanovništva.
  Premijer Novalić kazao je da je ovaj sastanak upravo imao namjeru na jednom mjestu okupiti sve ključne aktere uključene u donošenje i provođenje epidemioloških mjera, kao i proces imunizacije u FBiH.
  -Cjepiva koje očekujemo kroz naše ugovore, kao i najavljene donacije omogućuju nam da značajno ubrzamo imunizaciju naših građana. Zbog toga je neophodno da županije što prije osiguraju uvjete za provođenje intenzivnije imunizacije, a prije svega što više punktova za cijepljenje – rekao je premijer Novalić.
  Šef Ureda SZO u BiH Fabio Scano pozdravio je današnji skup, ističući da je upravo ovaj sastanak bio pravi trenutak da se planiraju dalji koraci u kontekstu razvoja epidemiološke situacije.
  Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez i v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić prezentirali su najaktualnije informacije o epidemiološkoj situaciji i mjerama u Federaciji, te poduzetim i provedenim aktivnostima na nabavci i procesu cijepljenja stanovništva u FBiH. Predstavljene su i preporuke djelovanja za naredni period između federalnog i županijskih zavoda za javno zdravstva.
  Sudionici sastanka su informirani od predstavnika resornih ministarstava s državnog nivoa da se do kraja srpnja očekuje isporuka značajne količine cjepiva, kako kupljenih, putem direktnih ugovora s proizvođačima i iz Covax mehanizma, tako i najavljenih donacija iz SAD-a, ali i drugih zemalja Europske unije.
  Tijekom rasprave s nivoa županija istaknut je značaj blagovremenog osiguranja određenih pretpostavki, koje se uglavnom odnose na organizacijski i tehnički nivo, a sve kako bi proces imunizacije bio što efikasnije i brže proveden.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti