Više

  Sastanak u Vladi FBiH sa županijskim /kantonalnim ministrima za poljoprivredu

  Najčitanije

  Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je u Vladi FBiH u Sarajevu sastanak s ministrima i predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava za poljoprivredu. Sastanku je bio nazočan i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske Mato Brkić.

  Razgovarano je o izmjenama i dopunama Zakona o novčanim potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o poljoprivredi. Izmjene i dopune tih zakona imaju za cilj stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti domaće poljoprivrede, bolje iskorištavanje poljoprivrednog zemljišta, te usklađivanje federalnih zakona sa standardima EU.

  Na sastanku je također razmatrano donošenje Zakona o šumama, kao i izmjena i dopuna Zakona o vodama. -Novim federalnim Zakonom o šumama bit će uveden red u ovu oblast i zaustavljena bespravna sječa šume i zauzimanje državnog šumskog zemljišta zbog čega Federacija BiH trpi milijunske štete. Zakon će omogućiti sprječavanje biljnih bolesti koje ugrožavaju šume, spriječiti ilegalne radnje u šumama, osigurati veću finalizaciju drvnih sortimenata i otvaranje novih radnih mjesta, unaprijediti rad šumarske inspekcije, osigurati veći priliv sredstava u Proračun FBiH po osnovu korištenja šumskog zemljišta, kao i veća prava jedinicama lokalne samouprave, rečeno je tijekom zasjedanja.

  Razgovarano je i o pripremi federalnog Programa „Transfer za poljoprivredu“, te o županijskim /kantonalnim programima potpora za poljoprivredu u 2017. godini s ciljem efikasnije realizacije poticajnih sredstava u poljoprivredi. Ministar Dedić pozvao je predstavnike  županijskih /kantonalnih ministarstava da se angažiraju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata do 31. 03. 2017.g. kako bi mogli uspješno provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje. Inače, uvođenje ovog softverskog rješenja početak je informatizacije sistema obrade novčanih potpora u poljoprivredi u FBiH. Ministar Dedić je podsjetio na planove promocije Farmer portala koji treba poslužit poljoprivrednicima kao koristan instrument preko kojeg će imati uvid u stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade FBiH

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti