Više

  Sastanak u Vladi ŽP kako pomoći primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske u Orašju danas (26.01.) održan je sastanak na temu „Mogućnosti implementacije određenih vrsta potpora s federalne razine, kao i organizacija otkupa pojedinih poljoprivrednih proizvoda“. Sastanku su sudjelovali: predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić, predsjednik Udruge poslodavaca općine Orašje Ivo Vincetić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanske županije Vahidin Smajlović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojske županije Mirsad Hadžić, načelnik općine Orašje Marijan Oršolić i predstavnik poduzeća „Madi“ d.o.o. Tešanj Edin Jabandžić.

  Nakon dvosatnog sastanka izjave za medije dali su tri ministra poljoprivrede.
  Ministar Mato Brkić:
  -Razgovarali smo o problematici u poljoprivrednoj proizvodnji vezano uz enormna poskupljenja pri proljetnoj i jesenjoj sjetvi i poskupljenjima u stočarskoj proizvodnji. Obratili smo pozornost na ovom sastanku i kako unaprijediti peradarstvo poglavito u uzgoju brojlera u ove tri županije, i kako zauzeti stav prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede kako bi i ono moglo pomoći i nama i našim poljoprivrednim proizvođačima da te proizvodnje dignemo na višu razinu.
  Naš je stav da bi peradarsku proizvodnju trebali bolje prepoznati i s federalne i sa županijskih razina i uvrstiti u novčane potpore i na federalnoj razini. Za poljoprivredne proizvođače u ratarstvu i ostalim vidovima stočarske proizvodnje moramo hitno naći model kako se ne bi ugrozila kvaliteta proljetne sjetve i prihrana jesenjih kultura, te omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da ne smanjuju stočni fond u govedarstvu i svinjogojstvu.
  Ministar Mirsad Hadžić:
  -Bio je ovo vrlo koristan i korektan sastanak. Razmijenili smo iskustva, zauzeli određene stavove i zaključke i ovo će biti samo jedan u nizu sastanaka koji ćemo nadam se proširiti s ministrima iz drugih županija, odnosno kantona. Spaja nas geostrateški položaj, imamo zajedničke proizvodnje, zajedničke probleme i zajednički želimo popraviti status i položaj poljoprivrednih proizvođača primarne proizvodnje gdje smo prepoznali njihove probleme i gdje ćemo zajednički tražiti poboljšanje njihovog statusa u okviru Federalnog ministarstva.
  Ministar Vahidin Smajlović:
  Svi sastanci koji vode unaprjeđenju poljoprivredne proizvodnje i pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima su svakako značajni i evo u ovom smislu zahvaljujem domaćinu današnjeg sastanka kolegi iz Županije Posavske. Svakako bitan sastanak obzirom na stanje poljoprivredne proizvodnje u Federaciji BiH i u Bosni i Hercegovini obzirom na proljetnu sjetvu koja je evo pred nama zbog zaista enormnog poskupljenja repromaterijala i mineralnih đubriva. Razgovarali smo o proljetnoj sjetvi, te je jedan zaključaka da ćemo tražiti sastanak s Federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Iznijet ćemo pitanje proljetne sjetve odnosno tražiti način kako pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima u smislu da osiguramo dio sredstava upravo u vrijeme proljetne sjetve. Razgovarali smo i o peradarstvu, jer smatramo da peradarstvo zaista mora da se tretira kao strateška proizvodnja obzirom na njenu važnost, broj farmera i ljudi koji rade u toj oblasti. Peradarstvo je jedan od najorganiziranijih grana proizvodnje, skoro svi peradari su ili obrt ili imaju registrirane obrte ili su pravna lica, znači znatan dio sredstava vraćaju i u proračun. Smatramo da peradarstvo treba da ima novčanu podršku i s federalnog nivoa i to je jedan od zaključaka koji ćemo prezentirati na sastanku s federalnim ministrom. Razgovarali smo naravno i o drugim temama kako poboljšati status naših poljoprivrednih proizvođača. Ovo je zaista godina u kojoj moramo da održimo poljoprivrednu proizvodnju i pomoći joj sa svih nivoa.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti