Više

  Sedma „Večer Posavine u Hercegovini“

  Najčitanije

  U sklopu sadržaja međunarodnog sajma gospodarstva „Mostar 2019.“ održana je sedma po redu manifestacija „Večer Posavine u Hercegovini“. Radi se o tradicionalnim večerima koje se održavaju u vrijeme sajma u Mostaru i filmskog festivala u Orašju kada se održava „Večer Hercegovine u Posavini“.

  Uz nazočnost preko 400 posjetitelja, prije svega gospodarstvenika, uz ostale bili su nazočni visoki uzvanici među kojima predsjednik HNS-a BiH i HDZ BiH dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministri u Vijeću ministara BiH i u Vladi Federacije BiH, predstavnici svih razina vlasti i institucija u BiH, gosti iz Republike Hrvatske, predstavnici Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH.

  Kao što se na sajmu u Mostaru Posavina predstavlja u najboljem svijetlu jer su štandovi posavskih gospodarstvenika među najposjećenijim, tako se i na večeri u ljetnikovcu Radobolja na dostojan način predstavila Županija Posavska. Domaćin večeri bio je Đuro Topić u ime Vlade Županije Posavske i dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH Anto Domić, a suorganizatori Vlade Hercegbosanske županije, Zapadnohercegovačke županije i Hercegovačko-neretvanske županije na čelu sa predsjednicima Ivanom Jozićem, Zdenkom Ćosićem i Nevenkom Hercegom. Brojni gospodarstvenici i osobe iz javnog i političkog života Županije Posavske bili su nazočni „Večeri Posavine u Hercegovini“, uz ostale predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić, te tri načelnika posavskih općina Stanko Vincetić, Stjepan Piljić i Jakov Ivanković.

  Pozdravne riječi predsjednika Vlade Županije Posavske Đure Topića bile su u znaku čestitanja direktorici sajma Delfini Bošnjak na organizaciji međunarodne sajamske manifestacije, posebnog pozdrava gospodarstvenicima, te poziva -Ovom vas prilikom sve želim pozvati na druženje u Posavini u rujnu kada će se održati Večer Hercegovine u Posavini. Također vas pozivam i na Filmski festival koji će se prvi puta održati, nažalost bez Ive Gregurevića, inicijatora „Dana hrvatskog filma“ u Orašju, ali mi nastavljamo tamo gdje je Ivo stao njemu u čast, poručio je Topić. Dogradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić naglasio je kako su večeri u Mostaru i Orašju postale mostovi prijateljstva na kojima se jačaju veze između hrvatskog naroda, što je ključ njegove opstojnosti na ovim prostorima.

  Tijekom večeri razmijenjeni su darovi, a u ime županije iz Hercegovine obratio se prigodnim riječima u znaku isticanja važnosti manifestacije predsjednik Zdenko Ćosić i nazvao večer festivalom hrvatskog zajedništva. Svoje promišljanje podijelio je prije blagoslova večere i fra Iko Skoko ukazujući na aktualan problem odlaska mladih. Nadahnutim riječima apelirao je na potrebu stvaranja novih radnih mjesta kako mladi ne bi odlazili iz zemlje. U nastavku večeri uz razgovore se družilo uz zvuke tamburašima iz KUD-a Kralj Tomislav iz Tolise.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti