Više

  Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler posjetio Županiju Posavsku

  Najčitanije

  Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler danas (8.3.2023. g.) posjetio je Županiju Posavsku u sklopu posjeta lokalnim zajednicama diljem Bosne i Hercegovine. Posjetom se potvrdila posvećenost EU europskom putu BiH.
  -Dodjela kandidatskog statusa u prosincu 2022. godine je bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU. Značajne reforme su nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Europske komisije po zahtjevu BiH za članstvo u EU, ističu iz Ureda šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.
  Tijekom posjete Županiji Posavskoj, EU ambasador Sattler se sastao s predstavnicima Skupštine Županije Posavske na čelu s predsjednikom Skupštine Blažom Župarićem i članovima Vlade Županije Posavske na čelu s predsjednikom Vlade Đurom Topićem, a nakon toga u skupštinskoj je dvorani održan politički dijalog tokom kojeg se govorilo o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o EU programiranju i financiranju. Nakon sastanaka u prostorijama Vijećnice u Domaljevcu medijima su se obratili: Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Županije Posavske, Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske i Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH.

  Ambasador Johann Sattler izjavio je kako su razgovori vođeni o prioritetima Županije Posavske u kontekstu članstva u Europskoj uniji, te o samim prilikama u kontekstu dostupnih projekata za realizaciju. Dotaknuli su se konkretnijih tema koje uključuju energetsku efikasnost i reformu javne uprave. –Zadovoljan sam što se do kraja godine planira uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije jer vladavina prava postaje prioritet za Europsku uniju, izjavio je ambasador Sattler te naglasio kako prilike i izazovi dolaze zajedno u Županiji Posavskoj. –S jedne strane izazov su demografske prilike i geografski položaj Županije Posavske na 4 sata od Beča ili 2 sata od Ljubljane. Izazov je kako ljude zadržati, a posebno mlade. Zbog blizine tržišta EU područje je također interesantno za same investitore, a sa nekim od njih sam ovdje i razgovarao. Želim uputiti poruku ohrabrenja zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da nastave raditi na ovim prilikama, nuditi poticaje i investitore privlačiti, te osiguravati povoljne uvjete za poslovanje. Mi ćemo vas u tome podržati, a pokazali smo da smo uvijek bili tu uz vas kao u vrijeme poplava, te u vrijeme pandemije covida. Sada se svi suočavamo sa značajnim rastom cijena energenata. Planirane su potpore najugroženijim domaćinstvima od kojih se neka nalaze i u Županiji Posavskoj, kazao je ambasador Sattler u Domaljevcu. Ostvrnuo se i na veliku investiciju otvaranja mosta na Svilaju u sklopu koridor Vc.- Pozdravljam skorašnje formiranje poslovne zone u Odžaku duž trase koridora Vc koja bi trebala privući dodatna ulaganja, kazao je uz ostalo Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler u izjavi za medije u Domaljevcu.

  Predsjednik Skupštine Župarić je izrazio zadovoljstvo što je ambasador Sattler posjetio Županiju Posavsku te naglasio kako su razgovori vođeni kako bi visokog gosta upoznali sa onim što je urađeno na implementaciji Općih izbora. -Možemo biti predvodnica pozitivnih kretanja u državi. U punom je kapacitetu formirana vlast na razini Županije Posavske. Upoznao sam gosta i s prostorom, njenim ustrojem, funkcioniranje skupštine, aktualnim projektima. Vjerujem da je svima nama glavni cilj implementacija svih zakona i propisa za priključak prema Europskoj uniji, kazao je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.
  Predsjednik Vlade ŽP također je izrazio zadovoljstvo posjetom ambasadora Sattlera, zahvalio na potpori koju je pružala Europska unija. -Imali smo izuzetno sadržajan sastanak s veleposlanikom Sattlerom. Brojne smo teme razmatrali, te potvrdili zajednička stajališta. Dat ćemo doprinos prioritetima Bosne i Hercegovine vezano za pristupne pregovore, doprinos i u segmentu obnovljivih izvora energije, u segmentu reforme javne uprave, borbe protiv korupcije i svim tema vezanih za 14 prioriteta u pravcu pristupanja EU. Usklađivat ćemo zakonski okvir s onima koje su u praksi EU. Bila je ovo istodobno prilika da se zahvalimo Europskoj uniji na svemu onome što je uradila za ovaj prostor kroz potporu projektima obnove i sanacije posljedica velikih poplava u Posavini 2014. godine, u borbi protiv pandemije, te doprinosu velikoj investiciji izgradnje mosta na Svilaju kao izrazito bitnog infrastrukturnog projekta za budućnost ove županije, kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić u izjavi za medije, te je na kraju izrazio optimizam vezano i za buduću suradnju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti