Više

  Šef Delegacije Europske Unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark danas u Županiji Posavskoj (Domaljevac)

  Najčitanije

  Šef Delegacije Europske Unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, danas (27.05.) posjetili su općinu Domaljevac-Šamac kako bi se upoznali sa rezultatima potpore koju su Europska unija i UNDP osigurali u oporavku od poplava iz 2014. godine. Nakon poplava 2014. godine, kroz projekte EU koje provodi UNDP, u općini je obnovljen Dom zdravlja, Centar za zdravo starenje i Dječiji vrtić. Ambasador Lars-Gunnar Wigemark zajedno sa načelnikom općine Stjepanom Piljićem otkrio je ploču Trga Europske unije kojim se ta općina željela na poseban način zahvaliti za pruženu potporu u obnovi objekata. U povodu svečanosti otvorenja Trga Europske unije, na simboličan način su zajedno posadili stablo ambasador Wigemark, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, načelnik općine Stjepan Piljić i predstavnik UNDP-a Sukhrob Khoshmukhamedov.

  Na održanoj svečanosti su govorili načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić, šef Delegacije Europske Unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.

  -Davanje imena trgu Europske unije je jedna prekrasna gesta ne samo zahvalnosti već je i potvrda naše zajedničke suradnje. Ovo je bila jedna prava solidarnost s naše strane, sa strane Europske unije i naroda zemalja članica, ali je isto tako i jako lijep primjer koji je pokazao da ljudi u ovoj zemlji itekako mogu surađivati pogotovo u ovakvim vremenima kada vas pogode nesreće velikih razmjera. Mi smo iz svega ovog učili kroz suradnju sa lokalnim samoupravama, da budemo mnogo fleksibilniji, da bolje odgovaramo na konkretne potrebe na samom terenu, a sve uz u suradnji s našim partnerima iz različitih agencija UN-a prije svega Razvojnog programa UNDP-a. Zajednički smo radili na unaprjeđenju infrastrukture, ali i generalno u mnogim drugim oblastima društva od zdravstva, obrazovanja, škola, vrtića kakav imate ovdje u Domaljevcu. Međutim, mi kao Europska unija naravno ne možemo odgovoriti na sve potrebe i pružiti pomoć svugdje tamo gdje je potrebno, ali ono što vi možete uraditi sa svoje strane najbolji način da sebi pomognete je da pravite što brže iskorake na europskom putu i da postajete članica, rekao je šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

  -Pet godina nakon katastrofalnih poplava u Posavini i cijeloj regiji prigoda je da se sjetimo svih onih koji su nam pomogli da značajno obnovimo ove prostore i saniramo milijunske štete na domovima i infrastrukturi, u gospodarstvu i poljoprivredi. Zahvalni smo UNDP-u i Europskoj komisiji koja je prepoznala naše potrebe i pomagala u obnovi. Veliko hvala njihovim timovima koji su ovdje bili jako bitni u spašavanju ljudi, timovima tehničke pomoći, vatrogascima i svima koji su došli ovdje u prvim danima katastrofe, a i kasnije. Zadali smo sebi cilj da jako brzo ovo područje ima nešto slično, dakle organizirane timove koji će moći pomagati, ne samo ovdje, nego i svim drugim područjima koji budu u sličnoj neprilici. Očekujem nastavljanje potpore od strane UNDP-a u oblasti poljoprivrede i gospodarstva, jer se nisu u cijelosti oporavili od poplava, kako bi bili konkurentni na tržištu i u BiH i regiji, kazao je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.

  -Ovo je sjajan primjer zajedničke suradnje koju je imao UNDP zajedno s Europskom unijom i lokalnim samoupravama nakon poplavne 2014. Više je objekata na kojima je rađena obnova i sanacija, ja bih tu možda istakao i kao najvažniji projekat koji je omogućio pristup vodi za piće građanima ovog područja kroz našu suradnju UNDP kroz sredstva Europske unije i naravno rada sa lokalnim vlastima. Mi smo kroz projekat lokalnog integriranog razvoja imali priliku da surađujemo i još uvijek surađujemo s lokalnom samoupravom u smislu nekih dugoročnijih ciljeva održivog razvoja za cijelu ovu zajednicu. Ukupan budžet koji otišao na područje općine Domaljevac-Šamac iznosi oko 2 milijuna eura, a za Županiju Posavsku preko 7 milijuna eura sredstava koja su realizirana preko UNDP, a dolaze najvećim dijelom od Europske unije drugih donatora, izjavio je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti