Više

  Seminar o novo usvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH

  Najčitanije

  Bosna i Hercegovina

  Federacija Bosne i Hercegovine

  Županija Posavska

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

   

   

  Seminar o novo usvojenim smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH

   

  Adresa : Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske, Jug I bb, Orašje,  Dvorana za sastanke;

  Datum :  četvrtak  17.08.2017.

  Vrijeme : 11:00 do 13:15

  Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine službeno je objavila nove smjernice o označavanju i kontroli GMO-free prehrambenih proizvoda u travnju 2017.  U tom kontekstu, željeli bismo Vas pozvati  na ovaj seminar o označavanju i kontroli GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH koja ima za cilj javno pokretanje smjernica i informiranje o njihovim implikacijama na institucije, privatni sektor i potrošače.

  Razvoj regionalno usklađenih standarda za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda za zemlje dunavske regije je dogovoren između Ministarstava poljoprivrede iz 14 zemalja regiona u okviru Dunav Soja deklaracije koja je također potpisana od strane resornih ministarstava u BiH. Ovaj razvojni proces koji je uključivao pregled nacrta standarda sa stajališta zemalja, pregledan je i od strane relevantnih institucija u BiH, a podržan je od strane GIZ projekta  „GMO-free kvalitetna soja iz Dunavske regije“.

  Standard se sastoji od dva dokumenta: „Standard za utvrđivanje proizvodnje i obilježavanja hrane proizvedene bez GMO“ i „Standard za kontrolu genetski nemodificirane proizvodnje zasnovana na riziku“.

  Bosna i Hercegovina je prva od četrnaest zemalja članica koja je usvojila standarde u formi smjernica.

  Ciljevi seminara  su:

  – Osiguraiti pregled trenutnog stanja  i razvoja u oblasti označavanja i kontrole GMO-free prehrambenih proizvoda u Europi i uspješnu provedbu GMO-free sustava za obilježavanje u zemljama Europske unije.

  – Javno pokrenuti novousvojene nacionalne smjernice za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH i informirati aktere o njihovoj važnosti, funkcioniranju i planiranim  koracima za provedbu.

   

  Radujemo se Vašem učešću ili učešću delegiranog  predstavnika Vaše organizacije na seminaru.

   

   

                                                                                                          M I N I S T A R
  Mato Brkić

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti