Više

  Silaža u ishrani goveda

  Najčitanije

  Spremanje silaže je u punom jeku na prostorima naše županije. Kukuruzna silaža je osnovno kabasto hranjivo u ishrani goveda, a obiluje ugljikohidratima pružajući govedima cca 60% energije. To ovisi od kvalitete silaže, a kvalitet je uvjetovan agrotehnikom, izborom hibrida, vremenskim prilikama, stadijem zrelosti i uvjetima žetve.
  Naravno, uvjeti spremanja i čuvanja silaže su presudni. U današnje je vrijeme gotovo nezamislivo da se u procesu intenzivnog uzgoja silaža ne koristi u ishrani goveda, i to silaža kompletne biljke kukuruza. Silaža kukuruza se vrši u fazi voštane zriobe zrna, gdje se udio suhe materije u silo masi treba kretati oko cca 30%. Prinos iznosi oko 45 t/ha. Dobro spremljena silaža od kvalitetnog kukuruza idealne vlažnosti i dobro sabijena u skladišnim prostorima, je presudna za maksimalno dobru iskoristivost u metabolizmu goveda i njihovo zdravlje. Loša silaža može ozbiljno poremetiti metaboličke procese i izazvati ozbiljne probavne tegobe kod životinja.
  Najvažnije je da je silaža dobro iskombinirana sa koncentratnim obrocima. Pri ishrani muznih krava, treba biti oprezan sa korištenjem silaže u ishrani. Najbolje ju je koristiti u kombinaciji za sijenom i to u korist sijena, obzirom da se miris silaže može osjetiti u mlijeku, pa ju stoga pri mužnji treba izbjegavati.
  Silaža se čuva u za to predviđenim silosima. Prije skladištenja silaže, silose je potrebno dobro očistiti i dezinficirati. Tijekom istresanja silaže u silose, silažu je potrebno gaziti traktorima i to što više, kako bi se tim postupkom istjeralo što više zraka i time omogućio rad bakterija, a spriječilo kvarenje. Takva silaža se pokriva folijom i dobro zatvara, kako ne bi prodirali svjetlost i vlaga i kako bi se očuvao kvalitet iste.
  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i
  šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti