Više

  Sjetva ozimih kultura na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Tijekom rujna na području Županije Posavske zabilježene su iznadprosječne temperature za ovo doba godine, a ta tendencija nastavila se i u mjesecu listopadu, što je rezultiralo suhim zemljištem, odnosno nedovoljnom količinom vlage u tlu, koja je neophodna za obradu i pripremu tla za sjetvu. Optimalni rokovi za sjetvu pšenice su od 10. – 25. listopada, međutim, svjedoci smo globalnih klimatskih promjena koje između ostalog imaju veliki utjecaj i na optimalne rokove sjetve. Stoga, ove godine sa sjetvom ozimih žitarica na području Županije Posavske će se krenuti krajem listopada i početkom studenog.

  Preporuka je da se ozime kulture ne siju u monokulturi, odnosno obvezan je plodored da bi se smanjila pojava bolesti, štetnika i korova. Najbolji predusjevi žitaricama su mahunarke. Za sjetvu treba koristiti deklarirano sjeme, ujednačeno po masi i krupnoći, dobre klijavosti i energije klijanja. Prilikom sjetve, potrebno je voditi računa o dubini sjetve koja iznosi 4-6 cm, te poštivati sjetvene norme koje su propisane sortnim karakteristikama. Ukoliko se nastavi sušan period, preporuka je da se obavi valjanje nakon sjetve, kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena s vlagom iz tla, te ubrzalo klijanje i nicanje sjemena.

  Neizostavna mjera u uzgoju ozimih kultura je osnovna gnojidba, zato što izostanak gnojidbe utječe na smanjenje prinosa. Preporuka je da se gnojidba obavlja isključivo na osnovu kemijske analize tla, da bi se u tlo unijela odgovarajuća količina mikro i makro elemenata, odnosno ni previše ni premalo istih. Gnojiva koja se apliciraju u osnovnoj gnojidbi su NPK formulacije sa povećanim sadržajem fosfora i kalija, te dio dušika u obliku UREE za jesensku ishranu pšenice, koji će istovremeno ubrzati mineralizaciju organskih ostataka.

  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti