Više

  Skupština Županije Posavske održala XVIII. sjednicu

  Najčitanije

  Skupština Županije Posavske održala je XVIII. sjednicu 28.11.2017. godine i razmatrala jedinu točku dnevnoga reda: Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Posavske za 2017.g. Skupština je usvojila Izmjene i dopune Proračuna Županije Posavske za 2017. godinu koje je pojasnila ministrica financija Nada Ćulap.
  -U siječnju 2017.g. usvojen je Proračun ŽP za fiskalnu 2017.g. kojim su planirani prihodi, primici i financiranje u iznosu od 39.962.940,00 KM, te proračunski rashodi i izdaci u iznosu od 39.940.550,00 KM. Razlika između planiranih prihoda i rashoda za pokriće deficita iz prethodnih godina iznosila je 22.390,00 KM. U razdoblju siječanj-listopad realizirano je pet Odluka o unosu i raspoređivanju sredstava u Proračun ŽP za ovu godinu, čime se ukupan proračun povećao za 157.384,00 KM pa su na dan 15.11.2017. g. planirani prihodi, primici i financiranje iznosili 40.120.324,00 KM, dok su proračunski rashodi i izdaci iznosili 40.097.934,00 KM. Nakon usvojenih Izmjena i dopuna Proračuna Županije Posavske za 2017. g. prihodovna strana proračuna iznosi 40.343.230,00 KM, a rashodovna 40.097.934,00 KM, tako da je novi ostvareni suficit u iznosu od 15.870,00 KM, koji će se iskoristiti za pokriće deficita, pojasnila je ministrica Ćulap.

  Predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić kazao je kako je razlog za izmjenu i dopunu proračuna za 2017. g. u tome što je struktura prihodovne strane proračuna izmijenjena u odnosu na planiranu, tako da su porezni prihodi povećani za 4,78 %, a smanjeni su prihodi planirani kao transferi od viših razina vlasti. Sukladno izmjeni proračunske prihodovne strane, korigirana je i rashodovna strana, jer se u razgovoru s proračunskim korisnicima vidjelo da neki planirani troškovi neće biti realizirani do kraja godine. –Povećali smo grant za zdravstvene ustanove u iznosu od 130.000,00 KM, povećali smo i iznos od 20.000,00 KM za sport i kulturu, planirali smo 200.000,00 KM kao pomoć poljoprivrednicima za štete od suše, a na ovaj iznos očekujemo sličan iznos i od općina, a onda ćemo ta sredstva u istom iznosu zahtijevati i od federalne Vlade kako bi sanirali dio šteta. Povećali smo i grant za nabavku opreme prvenstveno za novu zimsku opremu za policiju i za rekonstrukciju i investicijsko održavanje cesta za 140.000,00 KM. Za vjerske zajednice povećan je grant sa 150.000,00 KM na 200.000,00 KM. Grant za razvoj poduzetništva i obrta od 900.000,00 KM ostao je isti uz napomenu da taj iznos nemaju ni puno razvijenije sredine, no u idućoj godini ćemo i taj, ali i značajan grant za poljoprivredu nastojati što više stimulirati. Što se tiče izrade Proračuna za iduću godinu, obavljeni su razgovori sa svim proračunskim korisnicima, sagledane su realne mogućnosti i na osnovu toga napravljen je Nacrt proračuna koji bi se trebao uskoro naći pred članovima Vlade, a zatim proslijediti u skupštinsku proceduru, kazao je premijer Klaić. Vlada Županije Posavske protekle tri godine vodi ozbiljno i odgovorno financijsku politiku, odnosno financijsku disciplinu. U ovoj godini Vlada ŽP planirala je da ima 951 uposlenika no kroz godinu obavljajući poslove uz volontere i po ugovorima na određeno vrijeme, broj uposlenih na koncu ove godine je 910 djelatnika. Budući smo se trudili što manje sredstava trošiti na uposlene, jer je 41 uposlenik manje od planiranog što je oko milijun maraka. Tri godine od kada je formirana ova Vlada smanjili smo značajno troškove na poziciji materijalni troškovi i to u ukupnom iznosu od oko milijun maraka. Od 5.400,000,00 KM, koliko smo zatekli posljednjim proračunom u segmentu za te namjene, za tri godine sveli smo materijalne troškove na 4.500.000,00 KM, što potvrđujemo da vodimo računa o svakoj proračunskoj marki, naglasio je premijer Klaić.

  Skupštinsko zasjedanje, započelo je burnom, gotovo dvosatnom raspravom zastupnika o postavljenom grbu na ulazu u zgradu Skupštine ŽP. Zastupnik Mirsad Ahmetović pokrenuo je pitanje ustavnosti obilježja na zgradi Skupštine, te zatražio odgađanje zasjedanja i održavanje u drugom prostoru. Predsjednik Skupštine Joso Marković kazao je kako je grb unutar skupštinske dvorane gdje se donose odluke u skladu s Ustavom ŽP, te da zgrada nije u vlasništvu Skupštine. Nakon brojnih rasprava rečeno je da su slučaj preuzeli najprije policijski, a onda i mjerodavni pravosudni organi u ŽP, od kojih se očekuje očitovanje. U tom je kontekstu zastupnik Željko Josić zatražio smjenu ministra MUP-a Županije Posavske Mehe Delića. Nakon što je predsjednik Marković nastavio sjednicu Skupštine ŽP, dvoranu su napustili zastupnik Ahmetović i zamjenik predsjednika Skupštine ŽP Tahir Redžepović.
  Na skupštinskom su zasjedanju zastupnička pitanja i inicijative postavili i pokrenuli: Mirsad Ahmetović, Tomo Jurkić, Drago Zečević, Željko Josić, Anes Osmanović i dr. Ružica Vukić.

  Tijekom aktualnog sata zastupnici su, uz ostalo, aktualizirali pitanje štrajka zdravstvenih djelatnika u ŽP, neizvršene isplate federalnih poticaja za poljoprivredu, raspodjelu sredstava iz županijskog proračuna za sanaciju šteta od poplava iz 2014. g., rekonstrukciju nasipa u županiji, ulaganja u gospodarstvo, pitanja vezana za Agenciju za privatizaciju, ulaganja u cestovnu infrastrukturu (Vojskova), stipendista medicinskog fakulteta, te inicijativa za tematskim sjednicama Skupštine Županije Posavske na teme gospodarstva, iseljavanja i poljoprivrede.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti