Više

  Središnji sadržaj “Dana sjećanja” danas u Posavskoj Mahali

  Najčitanije

  Središnji događaj manifestacije “Dani sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja” odvijali su se danas (25.05.) u Posavskoj Mahali. Manifestaciju organiziraju Odjel za II. svjetski rat i poraće Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, Hrvatsko kulturno društvo Napredak – podružnica Odžak, župe doborskog dekanata i mjesna zajednica Posavska Mahala. Pokrovitelj manifestacije je dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH, a suprokovitelji Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske i Nada Ćulap, načelnica općine Odžak.

  Središnjoj svečanosti Dani sjećanja 2023. nazočio je veliki broj vjernika, predstavnici institucija svih razina vlasti, politički, vojni i vjerski dužnosnici, gosti iz drugih županija. Uz predsjednika HNS-a BiH dr. Dragana Čovića, nazočili su dužnosnici županijske, entitetske i razine BiH te iz RH. U sadržajima su sudjelovali uz predsjednika Vlade ŽP Đuru Topića i ministri županijske vlade.

  Program je započeo u Spomen parku u Posavskoj Mahali, izgrađenom spomeničkom kompleksu gdje su brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće, a potom je domaći župnik Mato Majić izmolio opijelo za sve žrtve rata. Nakon polaganja vijenaca obrazovana je procesija do Nujića groblja gdje se tradicionalno održava misno slavlje. Misu je predvodio mons. dr. Pero Sudar, umirovljeni pomoćni vrhbosanski biskup.

  U Posavskoj Mahali je u izjavi za medije dr. Dragan Čović uz ostalo naglasio:
  -Drago mi je da smo već duže vremena zajedno, uz ovo sveto mjesto, ja bih kazao, za sve dobre ljude, za dobro čovjeka i za hrvatski narod, 3411 križeva je nešto što nas treba svaki dan podsjećati na iskušenja prošlosti koja smo mi prošli ovdje na ovom mjestu, ali i diljem BiH, RH i zemalja u okruženju. Na nama, koji smo i obilježili ovo mjesto na prikladan način, i dolazimo danas pomoliti se za sve one koji više nisu s nama, da na neki način gradimo život vrijedan čovjeka, da više nikada nemamo ovakva stradanja bilo gdje u svijetu, pogotovo tamo gdje mi na neki način utječemo svojim odlukama na kvalitetu života, znači u BiH. Gradimo bolje sutra, da živimo jedni uz druge, da nam je svaki dan graditi najveće standarde prioritet, a s druge strane čuvamo svoju kulturu i baštinu i na taj način ćemo najbolje uraditi uz ove dane sjećanja za one koji su svoje živote dali za našu slobodu, poručio je dr. Čović.
  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić istaknuo je također potrebu očuvanja kulture sjećanja kako se takva tragedija hrvatskoga naroda nikada ne bi ponovila nigdje u svijetu.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti