Više

  Stanje na oranicama Županije Posavske

  Najčitanije

  Vremenske prilike tijekom jeseni pogodovale su našim poljoprivrednim proizvođačima da nakon skidanja jesenskih usjeva pristupe predsjetvenoj obradi tla i sjetvi ozimih kultura. Prema podacima dobivenim na temelju prijava plana proizvodnje za predstojeću vegetacijsku 2020./2021. godinu očekujemo nešto veće površine zasijane ozimim kulturama, u odnosu na prethodnu, posebice pšenice kao naše dominantne žitarice koja je zasijana na oko 5.000 ha. Zastupljenost ostalih kultura kao što su ječam, triticalle i zob u strukturi sjetvenih površina je znatno manja i čini svega 10-15% od ukupnih površina pod ozimim kulturama.

  Povećanju sjetvenih površina pod ozimim kulturama u godini punoj izazova i tržišne nesigurnosti, te ograničenja uzrokovana pojavom korona virusa, osim povoljnih jesenskih klimatskih prilika, doprinijela je i pravovremena implementacija županijskih i federalnih novčanih potpora, kao i drugih mjera koje su provođene radi ublažavanja negativnog utjecaja Covid-19 na individualne poljoprivredne proizvođače, te na održivost produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivrednog sektora.

  Ističemo, da su aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tijekom godine, osim pravovremene obrade prispjelih zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane potpore, kako federalne, tako i županijske, u skladu sa rokovima definiranim u okviru propisa kojima se uređuje ova oblast, bile usmjerene i na pružanje savjeta i tehničke pomoći poljoprivrednim proizvođačima pri popunjavanju prijava na različite javne pozive objavljivane od strane drugih organizacija, tijela uprave i slično radi ostvarivanja određenih bespovratnih sredstava s ciljem prevazilaženja stanja uzrokovana pojavom korona virusa, izvijestila je Nada Ević, tajnik u Ministartvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti