Više

  Stanje ozimih i jarih kultura na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Kada je riječ o proizvodnji ozimih kultura (2022./2023.godina) na području Županije Posavske, može se zaključiti da je za većinu poljoprivrednih proizvođača teška godina, uzevši u obzir ekstremno visoke cijene repromaterijala u jesenjim i prvom dijelu proljetnih radova, te izuzetno visoke oborine tijekom prvog tromjesečja 2023. godine. Upravo zbog visokih cijena gnojiva, na pojedinim parcelama je izostala osnovna gnojidba, a poznato je da fosforna i kalijeva gnojiva se dodaju isključivo prije sjetve, te njihovo naknadno dodavanje ne ispoljava rezultate kao pri pravovremenoj aplikaciji. Također, potrebno je naglasiti da je u vrijeme bokorenja i početka vlatanja ozimih kultura nastupio kišni period sa pogodnim temperaturama, te su se stvorili optimalni uvjeti za navedene fenofaze.
  U narednom periodu na području Županije Posavske najavljuju se nešto više temperature, što pogoduje razvoju ozimih kultura, a također i razvoju bolesti (hrđe, pjegavosti lista pšenice i ječma), te ukoliko se izvrši infekcija lista zastavičara, može se u velikoj mjeri umanjiti rod. Smatra se da zaraza u ovoj fazi može umanjiti prinos čak do 40%, zato se iz tih razloga zaštita lista zastavičara smatra obveznom mjerom u gajenju pšenice. Preporuka je koristiti fungicide sistemičnog djelovanja sa dvije ili više aktivnih tvari kako bi se proširio spektar djelovanja. Uz fungicid poželjno je dodati insekticid radi suzbijanja žitnog balca-lema (Oulema melanopus). Žitni balac–lema pravi štete na listu, napadnuti listovi poprimaju bijelu boju, te su vidljive bijele oaze na usjevima.
  Obzirom da je pšenica posljednjim fazama uzgoja, došlo je do vidljivih formiranih klasova sa klasićima. Broj klasića u klasu se kreće od 15-18 i može se reći da postoje dobri preduvjeti za visoke prinose. Kako bi se pospješila stopa cvjetanja i oprašivanja, poželjno je dodatno biljku prehraniti mikroelementima (magnezij, mangan, bakar, cink).
  Na području Županije Posavske jare kulture (kukuruz, suncokret i soja) na pojedinim parcelama su zasijane ili tek iznikle. Glavni preduvjet za sjetvu jarih kultura, ogleda se u temperaturi tla i vlažnosti tla. Sama vlažnost tla ovisi o lokalitetu, strukturi tla, te položaju. Pjeskovita tla lakše propuštaju oborinske vode, brže se zagrijavaju i na takvim tlima je već obavljena sjetva ili je u tijeku. Glinasta tla, vežu vodu, sporije se isušuju i zagrijavaju, te je na takvim tlima potrebno obratiti pažnju. Nepoželjno je obavljati radove na vlažnom zemljištu, zato što se na taj način se narušava struktura tla i remeti vodo-zračni režimi.
  Preporuka je ne kretati sa sjetvom soje i kukuruza prije nego se tlo ne zagrije na temperaturu 10C°.
  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti