Više

  Stanje sigurnosti na području Županije Posavske za veljaču 2024. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.
  KRIMINALITET
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 12 kaznenih djela što predstavlja smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 6 KD (s 18 na 12), a povećanje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 2 KD (s 10 na 12).
  Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na prethodni mjesec za 31,43%, a umanjena u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6,66%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na prošli mjesec za 11,11%, a umanjena u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6,67%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Ukupna razriješenost je 83,33%, dok je u prethodnom mjesecu bila 72,22%, a u istom mjesecu prošle godine 90%. Najčešće prijavljivana kaznena djela su Laka tjelesna ozljeda, Krađa i Nasilje u obitelji.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 7 KD su počinili poznati počinitelji dok su 5 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 3 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 14 osoba zbog počinjena KD od čega je 1 malodobnik, 4 povratnika u vršenju KD dok su 4 osobe lišene slobode do 24 sata.
  JAVNI RED I MIR
  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 3 prekršaja (s 14 na 11), a u odnosu na veljaču 2023. godine za 5 (s 16 na 11). Evidentirano je ukupno 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 11 prekršaja.
  Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 9 prekršaja, na području općine Odžak 2 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti jedan prekršaj protiv javnog reda i mira.
  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (5 prekršaja), na ulici (5 prekršaja), četvrtkom i petkom (po 3 prekršaja) u vremenu od 14,00-22,00 sati (6 prekršaja).
  Zbog počinjenja prekršaja proveden je postupak protiv 11 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.
  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.
  Ukupno je zabilježeno 16 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 2 nezgode (s 14 na 16), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 9 nezgoda (sa 7 na 16). Nezgode su se najčešće događale na području Odžaka njih 7, na području Orašja njih 6 dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 3 prometne nezgode. Tijekom mjeseca veljače 2024. godine nije bilo smrtno stradalih osoba, kao niti tijekom prethodnog mjeseca dok su u veljači 2023. godine smrtno stradale 2 osobe. Tijekom izvještajnog perioda nije bilo teško ozlijeđenih osoba dok su u prethodnom mjesecu teško ozlijeđene 2 osobe a u istom mjesecu prošle godine nije bilo teško ozlijeđenih. Lakše ozlijeđena je 7 osoba što predstavlja povećanje u odnosu na prethodni mjesec za 6 lakše ozlijeđenih osoba, a u odnosu na veljaču 2023. godine za 5 lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 13.300,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.
  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2155 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2303 vozila, a u istom periodu prošle godine 2666 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 1018 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 692 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno 688 prekršaja, na području Odžaka 265 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 65. Iz prometa je isključeno 11 vozila i 20 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće počinjeni na magistralnim cestama njih 799.
  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom mjeseca veljače 2024. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika. Policijski službenici su prema građanima ukupno 1 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koje je bilo opravdano.
  OSTALE AKTIVNOSTI
  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje sa policijskim službenicima GP BiH. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“ i „Poštuj život ne oružje“, te je provedena jedna županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.
  Ukupno je osigurano 14 javnih okupljanja te je legitimirano 108 nepoznatih osoba. Tijekom veljače 2024. godine ukupno je oduzeto 29 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).
  Tijekom mjeseca veljače 2024. godine na području Županije Posavske kontrolirana su 43 migranta.
  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec veljaču 2024. godine zadovoljavajuće.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti