Više

  Stanje sigurnosti na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Iz Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske izvijestili su o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2023. godine.
  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa, navodi se u Informaciji.

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2023. godine
  KRIMINALITET
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 28 kaznenih djela što predstavlja povećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 5 (s 23 na 28), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 7 (s 21 na 28).
  Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 44,15%, a u odnosu na prosinac 2022. godine za 11,42%. Ukupna razriješenost je također povećana odnosu na oba komparativna razdoblja i to za prošli mjesec za 20,49%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,76%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Ukupna razriješenost je 85,71%, dok je u prethodnom mjesecu bila 65,22%, a u istom mjesecu prošle godine 80,95%. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je Teška krađa.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 14 KD su počinili poznati počinitelji dok su 14 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 10 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 29 osoba zbog počinjena KD od čega je 7 povratnika u vršenju KD i 2 malodobnika dok je 11 osoba lišeno slobode do 24 sata.
  JAVNI RED I MIR
  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na prošli mjesec za 6 prekršaja (s 17 na 23) dok je u odnosu na prosinac 2022. godine umanjen za 4 prekršaja (s 27 na 23). Evidentirana su ukupno 23 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 23 prekršaja.
  Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 15 prekršaja, na području općine Odžak 7 prekršaja dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentiran 1 prekršaj protiv javnog reda i mira.
  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (9 prekršaja), na ulici (21 prekršaj), četvrtkom (7 prekršaja) u vremenu od 06,00-14,00 sati (10 prekršaja).
  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 23 osobe u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.
  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.
  Ukupno su zabilježene 24 prometne nezgode što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 2 nezgode (s 22 na 24), a u odnosu na prosinac 2022. godine za 7 nezgoda (s 17 na 24). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 15, na području Odžaka njih 8 dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 prometna nezgoda. Tijekom mjeseca prosinca 2023. godine nije bilo smrtno stradalih osoba, kao niti u usporednim razdobljima. Tijekom izvještajnog perioda nije bilo teško ozlijeđenih osoba kao niti u komparativnim razdobljima. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 4 što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni mjesec za 2 lakše ozlijeđenih osoba dok je u odnosu na prosinac 2022. godine povećanje broja lakše ozlijeđenih osoba za 1 osobu (s 3 na 4). U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 15.350,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.
  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2084 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2219 vozila, a u istom periodu prošle godine 1639 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 929 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 601 prekršaj za koji je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno 557 prekršaja, na području Odžaka 305 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 67. Iz prometa je isključeno 96 vozila i 21 vozač. Vozači su najčešće isključivani zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 730.
  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom mjeseca prosinca 2023 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika koja su u postupku rješavanja. Nije bilo uporaba sredstava prinude prema građanima od strane policijskih službenika.
  OSTALE AKTIVNOSTI
  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba kao i asistenciju policijskim službenicima prilikom poduzimanja službenih radnji.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“ i „Poštuj živo ne oružje“, te su provedene po jedna lokalna i županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.
  Ukupno je osigurano 13 javnih okupljanja te su legitimirane 83 nepoznate osobe. Tijekom prosinca 2023. godine ukupno je oduzeto 330 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).
  Tijekom mjeseca prosinca 2023. godine na području Županije Posavske kontrolirano je 9 migranata.
  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2023 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti