Više

  Stanje u školama Županije Posavske

  Najčitanije

  Pandemija COVID-a 19 iz temelja je izmijenila svakodnevni život stanovnika cijele planete, pa tako i stanovnika Županije Posavske. Jedan od primarnih zadataka svakog obrazovnog sustava jeste osigurati zagarantirano pravo svakog djeteta pristupu obrazovanju te smo prije početka nove školske godine izradili Modele organizacije nastave za školsku 2020./2021. godinu s higijensko-epidemiološkim uputama, koje je potom Vlada Županije Posavske usvojila Odlukom, broj: 01-02-425/20 od 3.9.2020. godine. Osnovne i srednje škole u Županiji Posavskoj, za sada nastavu izvode po kombiniranom modelu organizacije nastave.

  Prosvjetna inspekcija je do sada u dva navrata kontrolirala sve osnovne (centralne i područne) i srednje škole i konstatirala da se u najvećoj mjeri poštuju upute dane u Modelima organizacije nastave za školsku 2020./2021. godinu. U školama, u kojima je bilo manjih odstupanja, propusti su se otklanjali odmah, na licu mjesta. Na ulazima u sve obrazovne ustanove postavljene su dezinfekcijske barijere, dezinfekcijska sredstva za ruke, a na vratima su postavljene oznake za obvezno nošenje zaštitne maske na licu i održavanje socijalne distance. Djelatnicima i posjetiteljima se mjeri tjelesna temperatura beskontaktnim toplomjerom te se vodi evidencija o ulascima i izlascima iz ustanova. Toaleti za učenike i nastavno osoblje imaju tekuću vodu, tekuće sapune, papirnate ubruse za ruke/toaletni papir. Učionice se redovito prozračuju, u svim učionicama je dio prozora otvoren, a klupe su raspoređene tako da se održava preporučena socijalna distanca, svaki učenik ima svoju klupu, a razredni odjeli su s malim brojem učenika ili su podijeljeni u manje skupine učenika. Manji broj prosvjetnih djelatnika zatečen je u učionici i pri kretanju kroz školu bez propisno stavljene zaštitne maske koja prekriva usta i nos. Djelatnici su upozoreni, a škole će ubuduće i sankcionirati djelatnike koji se ne pridržavaju propisanih uputa. Prosvjetna inspekcija će i dalje kontinuirano nadzirati poštivanje propisanih mjera u školama.

  Uz pomoć instrukcija iz Ministarstva, nastava u svim školama adekvatno je pokrivena i pravovremeno se organiziraju stručne zamjene za djelatnike u izolaciji ili samoizolaciji. Za sve učenike koji su u izolaciji i samoizolaciji organizira se online nastava. Do sada, u našim školama, nije bilo većeg broja registriranih pozitivnih djelatnika i učenika. Na sastanku ravnatelja, organiziranom 28. 10. 2020. godine, jedan od zaključaka je bio i da se učenicima, čiji roditelji imaju simptome COVID-a 19, preporuča ostanak kod kuće u samoizolaciji. Pored toga, stav je svih ravnatelja da se što duže zadrži kombinirani model organizacije nastave uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

  Od početka školske 2020./2021. godine i neposredno prije početka nastave ukupno je bilo pozitivnih učitelja/nastavnika 19 (OŠ – 12 i SŠ – 7) od kojih se oporavilo 16, a učenika 11 (OŠ – 5 i SŠ – 6) od kojih se oporavilo 7.

  Dana 11. 11. 2020. imamo jednog pozitivnog djelatnika u osnovnim školama i 2 pozitivna djelatnika u srednjim školama. U osnovnim školama imamo 3, a u srednjim školama imamo 4 pozitivna učenika.

  MINISTARSTVO PROSVJETE, ZNANOSTI, KULTURE I SPORTA
  ŽUPANIJE POSAVSKE

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti