Više

  Stručni savjeti

  Najčitanije

  Stajnjak predstavlja najvažnije organsko gnojivo koje sadrži sve potrebne hranjive elemente, a u prosjeku se sastoji od vode (75%), suhe tvari (25%), dušika (0,5%), fosfora (0,15%) i kalija (0,6%). Stajnjak, koji je u biti otpadni životinjski materijal, predstavlja neraskidivu vezu između animalne i biljne proizvodnje. Sam sastav stajnjaka ovisi o vrsti stoke, starosti stoke, hranidbi i uvjetima držanja stoke i dr. Različite vrste stajnjaka stoga imaju i različite karakteristike, pa tako i je i njihova primjena različita. Najčešće se koriste goveđi, konjski, ovčji, svinjski i peradarski stajnjak. Bez obzira na širok spektar industrijski proizvedenih mineralnih gnojiva, uloga stajnjaka, osobito u osnovnoj jesenjoj obradi tla, je nezamjenjiva. Organska proizvodnja je bez istoga nezamisliva.
  Da bi stajnjak bio u potpunosti iskoristiv i djelotvoran, potrebno je da je zreo. Zreo stajnjak podrazumijeva poluhumificiranu masu s izuzetnim svojstvima, a do toga se dolazi njegovim pravilnim skladištenjem i čuvanjem u trajanju od par mjeseci, kako ne bi došlo do gubljenja hranjivih materija u istom. Bitno je također i vrijeme zaoravanja, jer zaoravanjem stajnjaka odmah nakon razbacivanja dolazi do njegove najbolje iskoristivosti i već zaoravanjem nakon 24 sata dolazi do padanja iskoristivosti na 80%, a nakon 4 dana na 40%.
  Bez obzira na višestruke i neosporne osobine stajnjaka, čija je glavna uloga da popravlja fizičke, biološke i kemijske osobine tla, također je problem i njegov negativan utjecaj na okoliš, jer pored neugodnoga mirisa, oslobađa i velike količine amonijaka u zrak, osoka iz stajnjaka otiče u tlo miješajući se s podzemnim vodama, što dovodi do kontaminacije. To se može izbjeći kontroliranim i pravilnim iskorištenjem tog gnojiva, a sve više se radi i na proizvodnji peletiranog gnojiva, kako bi se isto moglo lakše skladištiti i koristiti i kako bi bilo ekološki prihvatljivije.
  Za sva pitanja, prijedloge i primjedbe, Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe, odnosno, savjetodavci su dostupni radnim danima u periodu od 08,00 do 16,00 sati, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti