Više

  Suradnja vladinog i nvo sektora za unaprjeđenje demokracije u BiH

  Najčitanije

  U Sarajevu je jučer (12.02.) upriličena Konferencija u okviru Programa jačanja javnih institucija u BiH koji u ime vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke provodi organizacija GIZ. Skupu su bili nazočni akteri implementacije inicijative i njenog prvog Akcijskog plana, koje je donijelo Vijeće ministara BiH za period 2019.-2020. Uz ostale, konferenciju su pratili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar pravosuđa i uprave u Vladi ŽP Pero Radić.

  Tema konferencije je bila uspješna provedba inicijativa za otvorenu vlast koje promoviraju suradnju i partnerstvo vlasti i civilnog , te kreiraju prilike za građanke i građane da se uključe u razvoj politika i rad vlasti. -Samo izravna suradnja vladinog i nvo sektora može unaprijediti demokratske procese u Bosni i Hercegovini, rečeno je na Konferenciji o otvorenoj vlasti.

  Predstavnici civilnog društva, kao i predstavnici vlasti, predstavili su inicijative u oblasti otvorene vlasti u BiH iz svoje perspektive. Govornici iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i predstavnici Partnerstva za otvorenu vlast iz Brisela su predstavili primjere primjene otvorene vlasti u različitim zemljama članicama OGP-a.

  Projektni menadžer u Transparency International BiH i predsjedavajući Savjetodavnog vijeća inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast Emsad Dizdarević tvrdi da suradnja vladinog i nevladinog sektora predstavlja jedan od osnovnih načela unapređenja demokracije u društvu. Prvi tajnik Britanske ambasada u BiH Alfred Le Prevost je istaknuo da partnerstvo s GIZ-om u provedbi Programa jačanja javnih institucija i potpore reformi javne uprave u BiH kao jednog od ključnih preduvjeta EU integracija, podržava javne institucije u BiH kako bi postale transparentnije, odgovornije i efektivnije.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti