Više

  Svečana akademija u Tolisi povodom 200. obljetnice prve pučke škole u BiH

  Najčitanije

  Svečanom akademijom u Tolisi su započeli trodnevni dani otvorenih vrata u povodu obilježavanja 200. obljetnice prve pučke škole u BiH (Tolisa 1823-2023). Svečana akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedateljice Vijeća ministara BiH te potporu Vlade Županije Posavske, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske i Grada Orašja. Sadržaji su započeli polaganjem vijenaca ispred spomen statue fra Iliji Starčeviću, utemeljitelja prve škole u BiH u Tolisi, a onda je izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar položio vremensku kapsulu s porukama, radovima, fotografijama učenika i nastavnika škole. Svečanom trenutku bili su uz ostale nazočni predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i resorna ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić.

  U toliškom Dvoru održana je svečana akademija u sklopu koje je promovirana Spomenica prve pučke škole u BiH autora Mate Nedića i promocija prigodnih poštanskih maraka Hrvatske pošte Mostar „Franjevci i školstvo“. Prigodne riječi su uputili: ravnateljica OŠ fra Ilije Starčević Nataša Oršolić, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić, gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, ministrica Ana Andrić, predstavnica HPT Mostar Željka Šaravanja i savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara Mate Lončar.

  -Ovo je velika i važna obljetnica. Neka ovaj dan bude prilika da nas podsjeti na našu povijest, naše naslijeđe, a isto tako da bude motiv za još snažnije ulaganje u obrazovni sustav u svim sredinama u BiH, naglasio je Lončar koji je proglasio otvorenim Dane otvorenih vrata. -Nema ljepšeg i potrebnijeg ulaganja nego u obrazovanje kako nekada, a posebno je to potrebno danas. Vratimo naglasak na prave vrijednosti i potičimo ideju obrazovanja, slavimo ovakve jubileje i budimo mi nositelji obrazovanja i kulture među suvremenicima kakav je bio fra Ilija Starčević, kazala je uz ostalo u nadahnutom obraćanju ministrica Andrić.

  Tijekom večeri promovirana je Spomenica prve pučke škole u BiH autora Mate Nedića o kojoj su govorili promotori knjige prof. hrvatskog jezika Jasna Ivić i Petar Elez, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, kao i sam autor. Zabavni dio večeri ispunio je Zbor Adoro pod ravnanjem prof. Marije Nedić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti