Više

  Svečana sjednica u povodu 25.obljetnice 106. HVO brigade Orašje

  Najčitanije

  Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje u povodu 25. obljetnice 106. oraške HVO brigade, jučer (15.05.) organizirale su prigodne sadržaje u povodu najbrojnije posavske postrojbe HVO-a. Kroz 106. legendarnu brigadu prošlo je oko 5500 branitelja, preko 1000 je ranjenih, a za obranu svojih domova živote je dao 271 branitelj. Vijenci su položeni i zapaljene svijeće uz Spomen obilježje u „Polju“ Vidovice, te uz Spomen obilježja za poginule branitelje u Orašju. Sveta misa zadušnica za poginule branitelje održana je u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju.

  U prepunoj oraškoj kino dvorani u prisutnosti branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, RVI, zapovjednika, generala, brojnih uvaženih gostiju iz RH, predstavnika civilnih struktura vlasti i vjerskih zajednica, održana je svečana sjednica na kojoj su upućena prigodna obraćanja u povodu obljetnice 106. oraške HVO brigade.
  -Nismo i nikada nećemo dopustiti da se herojska borba hrvatskoga naroda u Posavini okalja. Opstali smo i kada su nas sa svih strana otpisali zahvaljujući našoj herojskoj borbi i dokazali da ovo malo područje sa vjerom u Boga, domoljubljem i viteškim srcem može se oduprijeti daleko moćnijem neprijatelju. U spomen na žrtve u Domovinskome ratu dužnost nam je da svi zajedno očuvamo svjetlinu, poštenje i pravednost naše obrane i Domovinskoga rata. Nepravedne optužbe koje terete naše ratne zapovjednike ne smiju dovesti u pitanje obraz i poštenje hrvatskih branitelja, ne smijemo biti okrivljeni što smo branili svoje domove, poručio je ministar branitelja Marijan Kopić.


  Tijekom svečane sjednice prigodne su riječi uputili: načelnik općine Orašje Stanko Vincetić i predsjednik Skupštine ŽP Joso Marković. U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda čestitku i poruku za 25. obljetnicu 106. HVO brigade Orašje uputio je zamjenik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić. Na skupu je govorio i Pavo Šljivić, izaslanik predsjednika F BiH i na kraju u ime Udruga iz Domovinskoga rata općine Orašje predsjednik UDiVDR-a Orašje Ilija Mišković.
  U sklopu obljetnice nagrađeni su najbolji literarni radovi učenika osnovnih škola općine Orašje na temu „106.brigada HVO-a“. Novčane nagrade primili su : Emanuela Damjanović, učenica 6. b razreda OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa, Iva Vinković, učenica 8. b razreda OŠ Ruđera Boškovića Donja Mahala i Klarina Pejić iz 7. a razreda OŠ Stjepana Radića Bok. Pohvalama i knjigama nagrađeni su radovi učenika Igora Vincetića učenika 9. b razreda OŠ R.Boškovića D.Mahala i Anđele Mišković iz 6. a razreda OŠ fra I.Starčevića Tolisa.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti