Više

  Sveučilište Mostar održalo Senat i klauzuru u Orašju

  Najčitanije

  Peta sveučilišna klauzura, znanstveno-stručni skup „Sveučilište i okruženje“ okupila je jučer (29.04.) u Orašju članove Senata Sveučilišta u Mostaru te predstavnike institucija i javnih ustanova Županije Posavske te Županije Središnja Bosna kako bi razgovorom, a kasnije i sinergijskim djelovanjem unaprijedili nastavne procese kako u sveučilišnim centrima, tako i na Sveučilištu.

  Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić govorio je o procesima na Sveučilištu, od svih područja integracije do svakodnevnih ulaganja u vidljivost Sveučilišta na svjetskim ljestvicama. „Mi želimo biti aktivni sudionici i kreatori društvenih procesa. Puno se očekuje od Sveučilišta u Mostaru, ali Sveučilište u Mostaru treba partnerstvo da bi bilo ono što mu misija i vizija govori“, istaknuo je rektor Tomić.

  Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske zahvalio je na inicijativi i prepoznavanju potreba za održavanje klauzure upravo u Posavini. „Županija Posavska sukladno svojoj ustavnoj nadležnosti u segmentu znanosti i obrazovanja želi ostati partner Sveučilištu u uspostavi i održavanju studijskih programa koji će producirati kvalitetne kadrove za razvoj i budućnost ovog prostora i ukupnog okruženja“, istaknuo je predsjednik Topić. Također je ukazao na manjkavosti koje se moraju ukloniti u Centru studiranja u Orašju kako bi se povećao broj studenata.

  Pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije Središnja Bosna Zoran Matošević je istaknuo kako su potrebni studiji predškolski odgoj, pravo, ekonomija, matematika, fizika, zdravstveni studiji, jezici, povijest.

  O razvoju novih mogućnosti za Sveučilište i okruženje govorio je prorektor za međusveučilišnu suradnju prof. dr. Vlado Majstorović. Ključna obilježja su promjene, konkurentnost i globalizacija, promjene u visokom obrazovanju, pritisci za većom odgovornosti sveučilišta za primjenom znanja te potrebe i zahtjevi za proširenjem uloge sveučilišta. „Našu strategiju sveučilišta možemo nazvati i ‘pet i’ koje označavaju integraciju, interdisciplinarnost, inovaciju, internacionalizaciju koji vode do izvrsnosti. Sve to nije moguće suradnje sveučilišta, gospodarstva, vlada i financijskih institucija“, istaknuo je prorektor Majstorović. Okviri za razvoj novih mogućnosti, ističe Majstorović, su poboljšanje postojećih i pokretanje novih studijskih programa, pokretanje programa cjeloživotnog učenja, razvoj i pokretanje drugih vidova obrazovanja.

  U Orašju je održana i sjednica Senata na kojoj je donesena važna odluka o osnivanju karijernog savjetovališta Sveučilišta u Mostar te je za voditelja imenovana dr. sc. Ivona Čarapina Zovko. Zadaci karijernog savjetovališta su organiziranje i održavanje tematskih radionica za studente, istraživačka pomoć u praćenju zapošljivosti i karijere studenata svakog studijskog programa na Sveučilištu, istraživačka pomoć. Odlukama se provodi i organizacijska integracija pošto je donesena odluka o formiranju zajedničkih službi na Sveučilišnim centrima gdje se izvodi dislocirana nastava, što će olakšati funkcioniranje u tim centrima. Osim toga donesene su odluke o pokretanju programa cjeloživotnog obrazovanja „Upravljanje i vođenje odgojno-obrazovne ustanove“ i „Stručno usavršavanje u području arhiva, knjižnica i muzeja“ koji će se izvoditi na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti