Više

  Sveučilište u Osijeku (Poljoprivredni fakultet) nudi suradnju sa poljoprivrednicima ŽP u primjeni novih tehnologija

  Najčitanije

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske organizirao je radni sastanak s poljoprivrednim proizvođačima – peradarima, u svezi prijenosa znanja i iskustava poljoprivrednim proizvođačima u području proizvodnje kokošjih jaja i piletine odnosno obogaćivanje peradarskih proizvoda (jaja i mesa) funkcionalnim sastojcima. Skupu su nazočili profesori poljoprivrednog fakulteta u Osijeku (prof.dr.sc. Gordana Kralik i prof.dr.sc. Ivan Štefanić, direktor regionalnog ureda za transfer tehnologije Tera Tehnopolis ). Imajući u vidu da je Sveučilište J.J.Strossmayera u Osijeku u proteklih nekoliko godina razvilo nekoliko tehnologija obogaćivanja animalnih proizvoda (jaja i mesa) omega 3 masnim kiselinama, bila je to odlična prilika za edukaciju poljoprivrednika.

  -Ponudili smo suradnju u oblasti peradarstva zbog tradicije u uzgoju peradi ovoga područja. Nudimo mogućnosti obogaćivanja mesa i jaja peradi sa funkcionalnim sastojcima. Procijenili smo da je ovaj kraj zreo da primi nove tehnologije i da je ovaj teren spreman primiti neke naše nove rezultate istraživanja. Ovakav način proizvodnje peradarima otvara put u Europu jer takva proizvodnja ima licencu. Osim lokalnog značaja u podizanju konkurentnosti ove vrste proizvodnje, pravimo jedan novi iskorak prema zapadu, naglasila je prof. dr. Gordana Kralik.

  Prof.dr.sc. Ivan Štefanić govorio je o tome kako u poslovnom smislu iskoristiti tehnologiju da bi se ostvarila konkurentska prednost u složenim uvjetima, sve strožim ekološkim propisima, sve težim etičkim normama u dobrobiti životinja a na tržištu koje je otvoreno globalnim utjecajima i prilično je zahtjevno. -Zato je pri Sveučilištu u Osijeku osnovana posebna institucija pod imenom Tera Tehnopolis koja pomaže lokalnom gospodarstvu u usvajanju novih tehnologija i razvijanju globalne ekonomije. Došli smo u Orašje ponuditi takvu tehnologiju, a vi ćete morati možda mijenjati neke poslovne prakse. Mi smo u EU i mnogo toga smo naučili, a ako ste sa nama, to ćete učiti brže, bolje, učinkovitije, i prije svega jeftinije. Ovo se ne odnosi samo na peradarsku proizvodnju, zbog kojih smo danas došli, ta suradnja može biti i u drugim područjima, naglasio je nakon predavanja prof.dr. Štefanić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti