Više

  Tjedni pregled dnevnih događanja za period 01.02.-07.02.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je sedam prijave počinjenja osam kaznena djela.

  Dana 01. veljače 2021. godine PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Krađa“ koje se dogodilo u Pos. Mahali na način da je nepoznata osoba ili više njih otuđila željeznu cijev duljine oko 5 metara koja je služila kao odvod za protok vode u kanalu vl. I.A. iz Pos. Mahale čime je po izjavi vlasnika pričinjena materijalana šteta u iznosu od oko 500,00 KM. O događaju je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske, te će biti poduzete sve mjere i radnje na pronalasku počinitelja.

  Dana 01. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Teške krađa“ na način da je nepoznata ženska osoba otuđila novčanik u kojem se nalazilo 127,00 KM iz zatvore torbe koju je na leđima nosila B.B. iz Orašja. Operativnim radom na terenu policijski službenici su u Orašju zatekli dvadeset dvogodišnji S.A. iz Tuzle kod koje su, pregledom, pronašli navedeni novčanik s cjelokupnim iznosom novca, koji je vraćeni vlasnici, a protiv imenovane S.A. će biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 02. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD-a „Oštećenje tuđe stvari“ i „Ugrožavanje sigurnosti“ koja su se dogodila u Donjoj Mahali, općina Orašje na način da je nepoznata osoba ili više njih podesnim predmetom oštetila aluminijski prozor s roletom i komarnikom na obiteljskoj kući u ul. Franjevačka vl. L.M., također je vlasnica u poštanskom sandučiću pronašla pismo s prijetećim sadržajem od čega je ista osjetila uznemirenost i strah. Na mjesto događaja su upućeni policijski službenici koji su nedaleko od navedene kuće zatekli dvadeset trogodišnjeg D.K. iz Boka, kojeg su, bez uporabe prisile, uhitili zbog postojanja osnova sumnje da je počinio gore navedena kaznena djela i prevezli u PU Orašje gdje je smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba, te će nad istim biti provedena kriminalistička obrada.

  Dana 05. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Krađa“ koja se dogodila u Orašju u trgovini „DM“, a koja se nalazi u sklopu TC „City centar IN“, na način da je nepoznata ženska osoba otuđila četiri parfema i jednu krema ukupne vrijednosti 290,10 KM po izjavi prijaviteljice. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je u vezi iste poduzela zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 05. veljače 2021. godine službenici kriminalističke policije PU Orašje su došli do operativnih saznanja da je trideset dvogodišnji D.Š. iz Kostrča dana 02. veljače 2021. godine pucao iz vatrenog oružja. U skladu s operativnim saznanjima, temeljem naloga suca Općinskog suda u Orašju, dana 05. veljače 2021. godine službenici OKP PU Orašje su izvršili pretragu obiteljske kuće, pripadajućih objekata i putničkog motornog vozila koje koristi imenovani D.Š., kojom prigodom su pronašli automatsku vojničku pušku s pripadajućim spremnicima i streljivom čime postoji osnova sumnje da je isti počinio KD „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari“, te je o događaja obaviještena i nadležna tužiteljica Županije Posavske.

  Dana 06. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Neovlašteno snimanje fotografija“ na način da je nepoznata osoba ili više njih neovlašteno snimila fotografije. O događaju je upoznat dežurni istražitelj OKP PU Orašje, koji će poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje kao i nadležna tužiteljica Županije Posavske.

  Dana 06. veljače 2021. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu KD „Teška krađa“ koja se dogodila u mjestu Brvnik u ul. N.Tesle na kbr. 35, na način da je nepoznata osoba ili više njih tijekom noći, iz dvorišta obiteljske kuće na navedenoj adresi, otuđila putničko motorno vozilo marke VW „Golf II“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska ekipe za očevide, koja je izvršila očevid te će poduzeti sve mjere i radnje predviđene zakonom.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježeno je pet prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 02. veljače 2021. godine policijski službenici PS Orašje u 02,02 sati u Orašju u XIV. ulici zatekli su dvadeset trogodišnjeg I.K. iz Tolise i devetnaestogodišnjeg M.B. iz Ugljare koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 02. veljače 2021. godine policijski službenici PS Orašje u 02,15 sati u Orašju u XIV. ulici zatekli su dvadeset osmogodišnjeg J.M. iz Vidovica koji se kretao na javnom mjestu čime je narušio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 02. veljače 2021. godine policijski službenici PS Orašje u 04,20 sati u D. Mahali u Franjevačkoj ulici zatekli su dvadeset trogodišnjeg D.K. iz Boka koji se kretao na javnom mjestu čime je narušio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 04. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira koje se dogodilo u Orašju u VIII. ulici na način da je pedeset petogodišnji M.G. iz Orašja fizički napao S.B. iz Orašja. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je dolaskom na mjesto događaja zatekla imenovanog M.G. u vidno alkoholiziranom stanju i izdala mu glasnu i jasnu zapovijed da prestane s maltretiranje S.B. na što se isti oglušio te je pri tome vrijeđao i omalovažavao postupajuće policijske službenike, koji su istog zbog upornosti u činjenju prekršaja uhitili i prevezli u PU Orašje gdje je smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba. Tijekom boravka u navedenim prostorijama imenovani M.G. se počeo histerično ponašati i samoozljeđivati zbog čega je pozvana hitna pomoć DZ Orašje čiji su djelatnici navedenom pružili medicinsku pomoć, nakon čega je uz pratnju policijski službenika odvezen u bolnicu u Brčko na neuropsihijatrijski odjel gdje je medicinski obrađen, a zatim vraćen u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje.

  Dana 05. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja JRiM u Orašju u I. ulici na način da je dvadeset petogodišnja M.Š. iz Draganovaca, općina Orašje navela, dozvolila i organizirala svom djetetu da se bavi skitnjom i prosjačenjem. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu s Zakonom o prekršajima protiv Javnog reda i mira Županije Posavske, a o cijelom događaja su upoznati djelatnici Službe za socijalni rad općine Orašje.

  PROMET

  Evidentirane je jedna prijave prometne nezgode.

  Dana 06. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na sporednoj cesti u neposrednoj blizini KPZ Orašje. Na mjesto događaja su upućeni policijski službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao K.D. iz Vidovica koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom i još dva parkirana putnička motorna vozila. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba, a imenovani K.D. je zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 628 vozila i vozača, uručili su 58 prekršajnih naloga, 12 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja te su podnijeli i jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili pet vozača i dva vozila.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljene su tri prijava ostalih događaja.

  Dana 02. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu pronalaska dvije ručne bombe u Matićima. O događaju su upoznati službenici Civilne zaštite Županije Posavske koji će poduzeti daljnje mjere i radnje.

  Dana 04. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu međusobne svađe četrdeset sedmogodišnjeg Z.P. i pedeset devetogodišnjeg I.P. u D. Mahali. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je s imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega su prestali s svađom te su od strane policijskih službenika upozoreni zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 07. veljače 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu pronalaska beživotnog tijela I.D. u Oštroj Luci u dvorištu obiteljske kuće u ulici Gajevi na kbr. 5. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave, te je o događaju upoznat dežurni mrtvozornik Doma zdravlja Orašje dr. Zoran Budimić, koji je utvrdio da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 21 nepoznatu osobu, pružili su dvije asistencije službenicima Županijske bolnice u Orašju, izvršili su tri pratnje i dva osiguranja športskih događanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 78 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 327 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je skupno 16 prijava događaja i 14 aktivnosti policije povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti