Više

  Tjedni pregled dnevnih događanja za period 25.01.-31.01.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirane su dvije prijave počinjenja četiri kaznena djela.

  Dana 30. siječnja 2021. Godine PS Orašje je zaprimila prijavu policijskog službenika M.K. iz Boka, kojom prijavljuje da su do njegove kuće došli četrdeset osmogodišnji M.D. i trideset devetogodišnji I.K. obojica iz Oštre Luke, koji su lupali po ulaznim vratima kuće, te su istog verbalno vrijeđali i uputili ozbiljne prijetnje. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je na mjestu događaja, bez uporaba prisile, uhitila imenovanog I.K. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-a „Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti“ i „Sprječavanje službene osobe u obavljanju službene radnje“, dok je M.K. pozvan u službene prostorije PU Orašje gdje i imenovani uhićen, bez uporabe prisile i obojica su smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba. Nakon uhićenja M.D. se žalio na bolove u glavi, zbog čega je odveden u Županijsku bolnicu u Orašju gdje je zadržan na promatranju, te će se od strane policijski službenika vršiti osiguranje uhićenika do daljnjeg. O navedenom događaju je obaviješten nadležni tužitelj Županije Posavske, te su dežurni istražitelj i krim. tehničar izvršili očevid na mjestu događaja. Dana 31. siječnja 2021. godine temeljem naloga nadležnog tužitelja Županije Posavske gore navedenim M.D. i I.K. je produženo zadržavanje za 24 sata.

  Dana 30. siječnja 2021. godine policijski službenici PS Orašje su postupali po prijavi narušavanja JRiM na BP „Vinković junior“ u Boku, gdje na mjestu događaja nisu zatekli osobe koje su narušile JRiM, zbog čega su se uputili na adresu prebivališta prekršitelja u ul. Ribarska 39. u mjestu Bok. Dolaskom na navedenu adresu zatekli su dvadeset dvogodišnjeg A.K. koji je bez ikakvog povoda fizički nasrnuo na postupajuće policijske službenike čime je počinio KD „Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti“. U napadu, odnosno fizičkom nasrtaju na službenike, sudjelovao je i brat imenovanog dvadeset devetogodišnji M.K. koji je iste i sprječavao u obavljanju službenih radnji čime je navedeni počinio KD-a „Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti“ i „Sprječavanje službene osobe u obavljanju službene radnje“. Zbog počinjenja navedenih kaznenih djela policijski službenici su uz uporabu tjelesne snage i sredstava za vezivanje imenovane uhitili i službenim vozilima prevezli u prostorije za zadržavanje uhićenih osoba u PU Orašje. Prilikom postupanja dva policijska službenika su zadobili vidljive ozljede glave i lica, za koje je dežurni liječnik Doma zdravlja Orašje konstatirao da se radi o lakim tjelesnim ozljedama. O navedenom događaju je obaviješten nadležni tužitelj Županije Posavske i nadležni sudac Općinskog suda u Orašju, kao i dežurni istražitelj OKP PU Orašje, te su mjesto događaja policijski službenici osiguravali do jutarnjih sati idućeg dana kada su službenici kriminalističke policije, temeljem naloga suca Općinskog suda u Orašju, izvršili pretragu obiteljske kuće, pripadajućih objekata i vozila koje koriste uhićeni. Dana 31. siječnja 2021. godine imenovanim A.K. i M.K., temeljem naloga nadležnog tužitelja Županije Posavske, je produženo zadržavanje za 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježeno je osam prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 27. siječnja 2021. godine PS Odžak je zaprimila prijavu narušavanja JRiM koje se dogodilo u Odžaku u ul. Proleterska u prostorijama Islamske vjerske zajednice „Gasulhane“ koja se nalazi u sklopu gradskog groblja. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je javni red i mir narušio trideset devetogodišnji M.Z. iz Odžaka na način da se naročito drsko ponašao prema A.K. iz Odžaka. Protiv imenovanog M.Z. će biti pokrenut prekršajni postupak u skladu s Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 27. siječnja 2021. Godine PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja JRiM u prostorijama Doma zdravlja u Orašju. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je javni red i mir narušio pedeset šestogodišnji A.H. iz Srbca, koji se u vidno alkoholiziranom stanju naročito drsko ponašao prema uposlenicima navedene ustanove. Zbog upornosti u činjenju prekršaja kao i mogućnosti da bi mogao nastaviti s narušavanjem JRiM, imenovani je uhićen, bez uporabe sredstava prinude, i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje. O događaju je obaviješten nadležni sudac Općinskog suda u Orašju te je imenovanom uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 30. siječnja 2021. godine policijski službenici PS Orašje u 03,35 sati u Orašju u neposrednoj blizini TC „City centar In“ zatekli su trideset šestogodišnjeg D.O. iz Tolise koji se kretao na javnom mjestu čime je narušio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 30. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja JRiM koje se dogodilo u Boku u prostorijama BP „Vinković Junior“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da su javni red i mir narušili naročito drskim ponašanjem dvadeset dvogodišnji A.K i dvadeset devetogodišnji M.K. obojica iz Boka na način da su unutar navedenog objekta uzeli protupožarni aparat kojeg je A.K. aktivirao i pustio protupožarni prah po cijelom objektu. Protiv imenovanih A.K. i M.K. će biti pokrenut prekršajni postupak u skladu s Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 30. siječnja 2021. godine policijski službenici PS Orašje u 23,30 sati u Boku u ul. Ribarska u neposrednoj blizini kbr 39. zatekli su dvadeset petogodišnjeg D.M. i dvadesetogodišnjeg L.M. obojica iz Tolise koji su se kretali na javnom mjestu čime su narušili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim će biti uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 30. siječnja 2021. godine policijski službenici PS Odžak u 23,50 sati u Odžaku u ul. R. Škangića zatekli su dvadeset devetogodišnju M.D. iz Novog Grada i četrdeset šestogodišnjeg M.Š. iz Novog Sela koji su se kretali na javnom mjestu čime su narušili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim će biti uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 31. siječnja 2021. godine policijski službenici PS Odžak su prijavili da je prilikom kontrole cestovnog prometa trideset petogodišnji A.D. iz Odžaka narušio javni red i mir drskim ponašanjem. Protiv imenovanog će biti pokrenut prekršajni postupak u skladu s Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

  Dana 31. siječnja 2021. godine policijski službenici PS Orašje su prijavili narušavanje JRiM u vidu drskog ponašanja i vrijeđanja od strane četrdeset četverogodišnjeg S.I., a koje se dogodilo ispred pekare Zlatna skela u Orašju. Protiv imenovanog će biti pokrenut prekršajni postupak u skladu s Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

  PROMET

  Evidentirano je šest prijave prometnih nezgoda.

  Dana 26. siječnja 2021. godine PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na magistralnoj cesti M 14.2 u mjestu Prud. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.Z. iz Odžaka i A.V. iz G. Hasića, općina Šamac, koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je na vozilima nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 28. siječnja 2021. godine PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na magistralnoj cesti M 14.2 u mjestu Pos. Mahala. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i na mjesto događaja zatekli motocikl „Honda“ bijele boje, bez reg. oznaka dok se vozač motocikla udaljio u nepoznatom pravcu. Na motociklu je nastupila manja materijalna šteta, a policijski službenici će nastaviti poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja navedene prometne nezgode.
  Dana 28. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u II. Ulici u kojoj su sudjelovali S.Ž. iz Kopanica i A.N. iz Orašja koje su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 28. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u VIII. ulici u kojoj su sudjelovali I.H. i B.I., obojica iz Orašja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 30. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u neposrednoj blizini TC „City centar In“. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao D.O. iz Tolise koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. Na vozilu i na prometnom znaku je nastupila materijalna šteta, dok nije bilo ozlijeđenih osoba.

  Dana 31. siječnja 2021. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Domaljevcu u ul. 104. HVO brigade naspram kbr 26. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao I.Đ. iz Domaljevca koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. Na vozilu je nastupila materijalna šteta, dok nije bilo ozlijeđenih osoba.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 577 vozila i vozača, uručili su 83 prekršajna naloga, 9 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja, te su podnijeli dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 5 vozača od kojih je jedan zbog vožnje u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljene su dvije prijave ostalih događaja.

  Dana 25. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu požara koji se dogodio u Orašju u I. ulici. Na mjesto događaja je upućen policijski službenik koji je potvrdio navode prijave i utvrdio da je došlo do samozapaljenja električnog stupa. Djelatnici DVD Orašje su požar ugasili, a o svemu je upoznat i dežurni djelatnik Elektroprivrede HZHB u Orašju.

  Dana 29. siječnja 2021. godine policijski službenici PU Odžak su na području Odžaka pronašli 8 migranta državljana Afganistana. Nakon utvrđivanja identiteta isti su ispunili upitnike s svojim podacima, o čemu je upoznat dežurni službenik Ureda za strance, nakon čega su migranti upućeni u Sarajevo u prihvatilište za migrante.
  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 28 nepoznatih osoba i izvršili 6 pratnji.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 194 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 361 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je skupno 18 prijava događaja i 14 aktivnosti policije povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti