Više

  Tradicionalna manifestacija kulture „Dani Tolise“ od 08. do 12. lipnja

  Najčitanije

  Vlada Županije Posavske daje potporu manifestacijama koje u tri posavske općine promoviraju izvornu kulturnu baštinu posavskoga kraja. Među njima je i manifestacija „Dani Tolise“ kojoj je visoki pokrovitelj predsjednik F BiH Marinko Čavara, a pokrovitelji Vlada Županije Posavske i Općina Orašje. Svečanost otvorenja jubilarnih desetih “Dana Tolise” odvijala se sinoć u prostoru crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Manifestaciju je otvorio u ime predsjednika FBiH Pavo Šljivić. Čestitanja za uspješno organiziranje i prigodne riječi uputili su: predsjednik organizacijskoga odbora manifestacije Mario Oršolić, gvardijan toliškog samostana i župnik župe Tolisa fra Marijan Živković, načelnik općine Orašje Đuro Topić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Mario Pejić i generalni konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić.


  U ime Zaklade i Organizacijskoga odbora Mario Oršolić zahvalio se svima koji su pomogli desetogodišnje trajanje manifestacije.- Na tom putovanju ugostili smo brojne književnike, pjesnike, glumce, glazbenike, slikare, folkloraše…naglasio je Oršolić. Gvardijan toliškoga samostana i župnik župe Tolisa fra Marijan Živković uvijek nadahnutim riječima progovara o važnosti manifestacija kojima se pronosi pozitivan glas posavski i ujedno čuva bogata kulturna baština posavskoga kraja. -Drago mi je što Vas mogu pozdraviti u ovoj našoj crkvi i doista se i osjećam kao domaćin pod ovim svodom, ali ne samo domaćin. Mi fratri bili smo kroz povijest svjedoci povijesti, kulture i svega onoga lijepoga što je nastajalo na ovome području. Dani Tolise jesu manifestacija koja pokazuje plodove tog dugog rada. Događanja na ovim našim prostorima bila su burna, ali i u najtežim vremenima mi smo znali davati najbolje od sebe. I upravo sve one teške situacije kao što su bili protekli rat, pa poplava i sve što nas je pogađalo, iz nas je iznjedrilo najljepše što čovjek može dati od sebe. Mi fratri smo na neki način koračali kroz ovaj prostor i ovo vrijeme ukorak sa našim narodom i uvijek smo nastojali da taj naš narod sačuva onu ljepotu svoje duše i da dadne nešto od svog srca. I kada se događa tako nešto kao što su Dani Tolise na području naše župe, onda smo i mi fratri ponosni i sretni smo što ovaj naš narod još uvijek punim plućima, punim svojim bićem daje ljepotu svoje duše, ne samo za ovaj narod nego i za sve one koji žele svratiti i biti svjedoci onog lijepog među nama, kazao je gvardijan fra Marijan Živković i naglasio kako je dobro da u vremenu kada se mnogi traže u nekim drugim krajevima svijeta, i svećenicima je jako važno da se u Posavini i dalje radosno živi i svjedoči iskonska čista vjera i ljubav prema svome rodnom kraju, ali i sve ono što može jedna posavska umjetnička stvaralačka duša dati od sebe, naglasio je gvardijan Živković.

   


  Načelnik općine Đuro Topić sve je pozdravio prigodnim riječima osobito čestitajući zakladi Terra Tolis na organiziranju manifestacije. Ministar Mario Pejić ocijenio je uspješnom manifestaciju koja sve više. kazao je, prerasta lokalne okvire.- U našem kraju tolišani vrijede kao jako složni i vrijedni ljudi, a da je to upravo tako govori nam svih ovih proteklih 10 godina kako traju Dani Tolise. Želim da nastavite taj uspješni niz, kazao je ministar Pejić. Konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić posebno je naglasio značaj crkve i zajedništva hrvatskog naroda, zajedništva sa drugim narodima i zajedništva sa Republikom Hrvatskom.
  Uz otvorenje manifestacije predstavnik predsjednika FBiH Marinka Čavare Pavo Šljivić također je naglasio značaj crkve i svećenika a nakon službenog otvorenja petodnevne manifestacije i uručenja plaketa, zahvalnica i prigodnih darova održan je koncert akademskog pjevačkog zbora Umjetničke akademije Osijek. Koncert je izazvao oduševljenje i dugotrajan pljesak kao nagrada gostima iz Osijeka.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti