Više

  U cestovnu infrastrukturu Županije Posavske ove godine 3.600.000,00 KM

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić održao je danas (16.05.) u Vladi ŽP u Orašju sastanak na temu unaprjeđenja cestovne infrastrukture sa direktorom Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH Ljubom Pravdićem. U radu sastanka sudjelovali su Ivo Vincetić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Pero Radić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić i načelnici općina Odžak i Domaljevac-Šamac Nada Ćulap i Stjepan Piljić.

  Nakon održanog sastanka u izjavi za javnost predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je kazao:
  -Razgovarali smo o planu Cesta Federacije BiH kada je u pitanju ulaganje u magistralne ceste na područje Županije Posavske, našim očekivanjima i prioritetima. Zanimalo nas je i kakvi su planovi i prioriteti Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH. Također smo dogovorili modele buduće suradnje. Konstatirali smo da su mnogi projekti, ranije započeti u ovoj godini završeni, te da započinju novi. Ubrzat ćemo svakako aktivnosti na pripremi nove projektne dokumentacije za novu obilaznicu oko Orašja. Želimo popraviti stanje na mostu u Prudu koji spaja dva dijela Županije Posavske kao i stanje na svim našim mostovima, prvenstveno Orašje i Šamac koji su međudržavni mostovi prema Republici Hrvatskoj. I ono što je najbitnije, planiramo nastavljanje rekonstrukcija magistralnih cesta i izgradnje pješačkih staza uz magistralne ceste u naseljenim mjestima na području Županije Posavske.

  Direktor Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH Ljubo Pravdić:
  -Došao sam na poziv predsjednika Vlade ŽP. Korisno je i u znaku obostrane suradnje razmijeniti iskustva i mišljenja o svim urađenim projektima, onima koji su u tijeku i planiranim. U prethodnom periodu svjedočili smo da smo magistralnu cestu M18 kompletno rekonstruirali u dijelu na području Posavske županije i uspješno završili program modernizacije cesta. Što se tiče buduće suradnje s premijerom, dogovorili smo način komunikacije i kandidiranja projekta te uvrštavanja u plan Javnog poduzeća Ceste Federacije BiH, kazao je Pravdić te pojasnio neke od planova za 2023. g.
  -Usvojili smo na Nadzornom odboru, a nadam se uskoro i na Vladi F BiH, planirana sredstva u iznosu oko 2,5 milijuna KM za područje Posavske županije plus redovno održavanje cesta u iznosu od oko 1.150.000 KM, znači sve skupa nešto više od 3 milijuna i 600.000 KM.
  Prije svega nastavit ćemo sa presvlačenjem magistralne ceste M14.2 (od Šamca do Domaljevca). Na dionici Domaljevac-Orašje završit ćemo presvlačenje obilaznice. Nastavit ćemo sa izgradnjom nogostupa (druga faza) kroz Domaljevac. U Orašju ćemo nastaviti dio nogostupa koji su već rađeni do Tolise. Isto tako u Odžaku ćemo sjeverni krak obilaznice drugu fazu završiti sa kompletnim asfaltiranjem. Planirana je izgradnja dva kružna toka sa osvjetljenjem, te osvjetljenje kružnog toka na spoju autoceste na magistralnu cestu koji je do sada bio crna točka. Uradit ćemo projektnu dokumentaciju za sanaciju dijela mosta na Savi na magistralnoj cesti M18, znači uradili smo semaforizaciju mosta u Prudu i projektnu dokumentaciju za poslovnu zonu Odžak na magistralnoj cesti, (poslovnu zonu Svilaj 1 i Svilaj 2). Uradili smo projektnu dokumentaciju za neke buduće projekte. Treba imati u vidu da je kompletna magistralna mreža u dužini od 2450 km u čitavoj Federaciji tako da ulažemo i u Posavskoj županiji sukladno našim mogućnostima, kazao je direktor Pravdić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti