Više

  U Odžaku potpisan ugovor za projekte vrijedne 1.216.788,89 KM a do konca mjeseca ugovori za Orašje i Domaljevac-Šamac

  Najčitanije

  Direktor Ureda za implementaciju projekata Alojz Dunđer (pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), načelnik općine Odžak Hajrudin Hadžidedić i direktor izvođača radova Belegem d.o.o. Gradačac Elvedin Hrnčić, danas (08.07.) u Odžaku su potpisali ugovor vrijedan 1.216.788,89 KM. Radi se o projektu rekonstrukcije 5 lokalnih cesta temeljem realizacije projekta hitnog oporavka od poplava- FERP, kojeg financira Svjetska banka. Ugovori za projekte općine Orašje i Domaljevac-Šamac bit će potpisani do konca mjeseca .

  -Nakon poplava Svjetska banka se opredijelila dodijeliti BiH 100 milijuna dolara za sanaciju šteta. Sredstva su ravnomjerno raspoređena između dva entiteta. Ured za implementaciju projekata mjerodavan je za provođenje pet projekata koji se financiraju preko Svjetske banke ili Vlade FBiH te drugih donatora. Procjena investicija za Županiju Posavsku je oko deset milijuna maraka. Općina Odžak je jedna od 21 općine u FBiH koje su uključene u proces sanacije šteta od poplava. Ukupno je 36 općina u FBiH proglasilo stanje elementarnih nepogoda. Na osnovu kriterija koje su utvrdili Vlada i Federalno ministarstvo financija, te uz suglasnost sa Svjetskom bankom, svakoj od općina koje su ušle u program, dodijeljena su određena sredstva a onda se slijedom procedura potpisuju i ovakvi ugovori, izjavio je u Odžaku g-din Dunđer.

  01

  -Ponude za sanaciju lokalne infrastrukture na području općine Orašje stigle su prije tjedan dana i u narednih desetak dana očekujemo potpisivanje ugovora za općinu Orašje vrijedan oko 900.000,00 KM. Općini Domaljevac Šamac dodijeljena su sredstva oko 800.000,00 KM. Za očekivati je do konca mjeseca potpisivanje ugovora i za preostale dvije općine Županije Posavske, dodao je direktor Ureda Alojz Dunđer.

  Načelnik Hadžidedić izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti