Više

  U okviru projekta LIR bespovratna sredstva od 1,06 milijuna KM za 19 malih i srednjih poduzeća

  Najčitanije

  U prostorijama Delegacije Europske unije u BiH u Sarajevu jučer (01.06.2017.) obavljena je dodjela certifikata za MSP – u okviru projekta „Lokalni integrirani razvoj“ (LIR). Na svečanoj ceremoniji dodjele, certifikate su uručili Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH. Svrha grant sheme je jačanje konkurentnosti i zapošljavanja u BiH. Bespovratna sredstva u vrijednosti od 1,06 milijuna KM dodijeljena su na toj svečanosti izabranim malim i srednjim poduzećima koja planiraju otvoriti 250 novih radnih mjesta u prvoj fazi. Ove MSP planiraju investirati ukupno 11,3 miliona KM da prošire svoje poslovanje u narednom periodu.

  -Od danas, 19 malih i srednjih poduzeća širom BiH imat će koristi od EU grantova u vrijednosti 1.060.000 KM. Time će dobiti priliku od ove donacije da poboljšaju životni standard i stvore više radnih mjesta u BiH, naglasila je direktorica Genoveva Ruiz Kalavera. -Grantovi će stvoriti nova radna mjesta u područjima pogođenim poplavama u 2014. godini i sa visokom koncentracijom povratnika ili interno raseljenih lica. Ovo se zasniva na zajedničkom angažman EU i UNDP-a u oporavak od poplava kada su naši zajednički napori pomogli sačuvati više od stotinu kompanija i tisuće radnih mjesta u BiH “, kazala je Sezin Sinanoğlu, stalni predstavnik UNDP-a u BiH.


  U ovom su projektu za Županiju Posavsku nositelji bili Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja i Ured za gospodarski razvoj Županije Posavske. U okviru projekta „Lokalni integrirani razvoja” (LIR), koji primarno finansira Europska unija (EU), a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, dodjeljeni su grantovi za 19 malih i srednjih poduzeća koja će biti podržana u tehnološkom razvoju, te realizaciji novih investicija. Cilj grant šeme je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti u BiH, a s grantovima u vrijednosti od 1,06 miliona KM, koji su dodijeljeni na toj ceremoniji, izabrane tvrtke-partneri planiraju u prvoj fazi otvoriti do 250 radnih mjesta. U okviru ceremonije prezentirana je i analiza lanaca vrijednosti, te organiziran mini sajam na kojem su predstavljeni proizvodi iz oblasti metalne industrije, obrade drveta, tekstila.
  Ministarstvo je organiziralo prezentaciju projekta u Županiji Posavskoj i upoznalo poduzetnike sa mogućnostima koje otvara projekt u metalnoj industriji, obradi drveta i tekstilu. Pristupilo se pripremi i izradi projekata iz Županije Posavske, temeljem čega su od ukupno 19 poduzeća iz BiH, prošla dva poduzeća iz Županije Posavske: Sejdić commerce d.o.o. Odžak i Salkanović – Tišleraj d.o.o. Odžak, te su sa svojim projektima ostvarili potporu. -Ovaj projekt je samo početak suradnje za ekonomski oporavak naše Županije jer LIR je dio EU programa za lokalni razvoj i upošljavanje koji finansira Europska unija u iznosu od 19 milijuna eura. Tri projekta koja djeluju u okviru tog Programa do siječnja 2019. godine provodit će UNDP, GIZ i ILO, s ciljem pomoći ekonomskom oporavku područja pogođenim poplavama, te potpori lokalnom ekonomskom razvoju, gdje će ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske zajedno sa Uredom za gospodarski razvoj ŽP osigurati našim poduzetnicima pristup svim tim projektima, izvijestio je ministar gospodarstva i prostornog uređenja Darko Kasap koji je bio nazočan toj ceremoniji.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti