Više

  U općini Odžak “Dani sjećanja 2016.” pod motom „Da im spomen očuvamo“

  Najčitanije

  Dvadeseti put, u organizaciji HKD Napredak Odžak, Udruge “Fra Grga Vilić” i župa Doborskog dekanata, održava se manifestacija “Dani sjećanja na hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja”. Manifestaciju podupire i Vlada Županije Posavske. Program je ispunjen vjerskim, znanstvenim, kulturnim i športskim sadržajima, a održava se pod motom “Da im spomen očuvamo”.
  U sklopu manifestacije održana je pobožnost križnog puta u župi Potočani, kojom su započeli “Dani sjećanja 2016.” Program je nastavljen je predstavljanjem knjige “Nacija i nacionalno pitanje” autora prof. dr, Bože Žepića. Promotor knjige bio je prof. dr. Mile Lasić, prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta Mostar. U ime domaćina HKD Napredak iz Odžaka, predstavljanje knjige vodio je Luka Jurić. „Dani sjećanja” nastavljeni su svetom misom za sve poginule u Drugom svjetskom ratu i prijemom u društvenom domu u Posavskoj Mahali.
  Svetim misnim slavljem na Nujića groblju za sve stradalnike Dugog svjetskog rata, odžačkoga kraja, još jednom je potvrđeno opredjeljenje da je očuvati sjećanje na žrtvu, sveti zadatak živih. Predvoditelj misnog slavlja fra Božo Lujić je na početku svoje propovijedi najzornije objasnio zašto treba i dalje obilježavati Dane sjećanja. On je kazao da samo pomirena i shvaćena prošlost može proizvesti mirnu sadašnjost. A jedino takva, mirna sadašnjost obećava izvjesnu budućnost.


  Za danas ( 27.05.) najavljeno je održavanje okruglog stola o temi “Sjećanje na Domovinski rat” od 18,00. Najavljeni sudionici su Željko Raguž, ravnatelj Dokumentacijskog centra HVO, filmski djelatnik Jakov Sedlar, profesor povijesti Mario Pejić, ministar u Vladi Županije Posavske i Tomislav Božić, ratni zapovjednik 102. brigade HVO-a. Po završetku okruglog stola održat će se projekcija filma “Jasenovac – istina” autora Jakova Sedlara (od 20 sati).
  Dani sjećanja 2016. završit će se u nedjelju 29. svibnja u selu Garevac kraj Modriče svetom misom u 11 sati koju će predvoditi vlč. Pavo Brajinović. U poslijepodnevnim satima ( 15,00) u Posavskoj Mahali OK Napredak organizira održavanje odbojkaškog turnira „Dani sjećanja 2016“.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti