Više

  U općini Odžak održana peta “Biciklijada sjećanja”

  Najčitanije

  U organizaciji Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske i u suradnji s Društvom prijatelja prirode „Lipa“ i Udrugom za zaštitu prirode i okoliša Odžak, u četvrtak 13. srpnja 2023. organizirana je peta “Biciklijada sjećanja”, koja je okupila dosad najveći broj sudionika. Kolona sa 180 biciklista krenula je u 18 sati od skele u Svilaju preko Vrbovca, Jošave, Potočana i Bijelih Bara do Trga povratka u Odžaku. Ovogodišnju „Biciklijadu sjećanja“ otvorio je Pero Radić, ministar prometa veza i zaštite okoliša Županije Posavske, pozdravivši sudionike u ime Vlade i svoje osobno.

  -I ovaj put sjećamo se progona i prelaska skelom preko rijeke Save tisuća žitelja iz odžačke i drugih općina kojima je to bio jedini spas. Biciklijada predstavlja odavanje počasti i dužnog poštovanja svim žrtvama Domovinskog rata, a u ovom trenutku i svim žrtvama Srebrenice. Pored sjećanja na teške dane danas slavimo i povratak života u naš zavičaj. Sada nakon povratka najviše nas sve skupa raduje što na svakom koraku vidimo rađanje novog života, čemu svjedoče mnoga djeca i majke koji su i danas s nama. Naša najveća vrijednost i ljudska i civilizacijska jest da ni danas naše sjećanje nije zasnovano na mržnji, nego na stalnom čišćenju memorije, koja otvorenog srca vodi suživotu, toleranciji i praštanju. To su temelji na kojima gradimo budućnost ovog kraja, kazao je ministar Radić.

  Nakon dolaska u Odžak ispred Spomen obilježja u središtu grada odana je počast poginulim braniteljima 102. odžačke brigade HVO-a, a potom je uručeno 29 nagrada sudionicima. Najmlađa sudionica, koja je dobila nagradu je Tia Vucić, rođena 2020. godine, a najstariji Izudin Malić, rođen 1949.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti