Više

  U Orašju Forum gospodarstva

  Najčitanije

  Gospodarska komora Županije Posavske u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i županijskim i općinskim institucijama danas (29.11.2021.) održala je Forum gospodarstva u dvorani hotela Navis u Orašju. Razmatrane teme odnosile su se prije svega na oblast gospodarstva i kako pomoći iz programa Vlade Federacije, Županije Posavske i drugih fondova. Osobito je bilo riječi o stimulaciji gospodarstva Županije Posavske preko Njemačke fondacije Coral Consulting Service. Uz predsjednika Gospodarske komore ŽP Zvonku Miškovića forumu su nazočili i ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić, te gospodarstvenici s prostora tri posavske općine. Direktor Coral Consulting Service Zdenko Štriga se obratio putem video linka.

  -Cilj ovog forum je da doprinesemo i aktualiziramo ulaganja na području Županije Posavske u gospodarstvu. Razgovarali smo na teme kako možemo iz Proračuna Županije Posavske potpomognuti investitore u cilju razvoja novih kapaciteta, otvaranja novih poduzeća i obrta odnosno upošljavanja. Na tom tragu smo pokrenuli aktivnosti u izradi novog zakona o razvoju poticaja gospodarstva Županije Posavske koji je prije petnaestak dana u radnoj verziji i razmatran na sastanku s gospodarstvenicima, te će u idućem periodu u vidu prijedloga Nacrta zakona biti predložen Vladi Županije Posavske. Što se poticanja gospodarstvu tiče, u 2019. godini smo imali preko 3% sredstava iz Proračuna Županije Posavske koja smo plasirali negdje u iznosu preko 1.250.000,00 KM temeljem javnih poziva odnosno prava na subvencije raznih programa, a sve na prijedlog ministarstva i na temelju odluka Vlade Županije Posavske. U 2020. godini su ta sredstva značajna u iznosu od preko 5% Proračuna, obzirom da je to bila jedna teška godina u poslovanju našeg gospodarstva tako da su ta sredstva iznosila preko 2.300.000,00 KM. Idući tjedan završavamo naše aktivnosti u smislu subvencioniranja raznih programa po kojim osnovama naša poduzeća i obrti ostvaruju subvencije, a ukupna sredstva će biti oko 1.650.000,00 KM što je preko 4% Proračuna Županije Posavske. Efekti koji su se temeljem takvih programa realizirali su prema povratnim informacijama pozitivni, tako da nemamo značajan pad poduzeća i obrta u smislu broja aktivnih poduzeća i obrta, a uz to trend pada zaposlenosti koji je bio prošle godine tijekom prvog kvartala zaustavili smo već u 2020. godini. Sada imamo i nešto porasta kod broja zaposlenih, rekao je ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković.

  Predsjednik Gospodarske komore Županije Posavske Zvonko Mišković smatra značajnim skup jer su gospodarstvenici sa prostora Županije Posavske dobili informacije o planovima Vlade Županije Posavske kada je u pitanju gospodarski sektor, odnosno što se planira iz federalnog proračuna za tu oblast. –Gost skupa preko video uključenja bio je direktor investicijskog fonda iz Njemačke (Coral Consulting Service). Taj je fond jedan od najvećih fondova u svijetu, a našu županiju je uzeo u razmatranje među pet regija zapadnog Balkana. To su Županija Posavska, Banja Luka, Kumanovo, Sremska Mitrovica i Osijek. Naši poduzetnici mogu sudjelovati u natječajima za ulaganja ovoga fonda koji ima preko 10 milijardi eura na raspolaganju za ulaganje. Naša županija je geostrategijski vrlo zanimljiva čitavoj Europi, na tromeđi smo BiH, Hrvatske i Srbije, blizina autoceste i povoljnost blizine Europske unije, pa ne čudi što smo ušli u taj izbor. U zadnja dva tjedna su došla još dva velika investitora iz Savezne Republike Njemačke na naše područje. Pravit će proizvodne hale i pokušati ovdje imati proizvodnju. Također smo još jednom apelirali da zbog epidemiološke situacije u tvrtkama bude što veća procijepljenosti kako bi i poduzeća mogla raditi normalno, izjavio je Mišković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti