Više

  U Orašju konferencija „Gospodarstvo Županije Posavske, stanje, prilike i izazovi“

  Najčitanije

  U organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja Županije Posavske danas (24.11.) održana je konferencija na temu „Gospodarstvo Županije Posavske, stanje, prilike i izazovi“ u oraškom hotelu „Navis“. Gospodarstvenike je na početku skupa u ime domaćina pozdravio ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković. Prigodne riječi za uspješnost skupa uputio je i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić izražavajući zadovoljstvo tendencijom rasta nivoa investicija u realnom sektoru, te ukupnim proračunskim izdvajanjima za gospodarstvo. -U prilici smo da prezentiramo što smo uradili kroz četiri godine kroz mjere potpora gospodarstvu i koje smo rezultate postigli. Želimo u budućnosti raditi još bolje programe i tražiti još bolja rješenja potpora, poručio je predsjednik Topić.

  U radnom dijelu skupa ministar Živković je kroz osvrt govorio o postojećem stanju gospodarstva, te o realizaciji i doprinosu poticajnih mjera Vlade Županije Posavske. U okviru konferencije predstavljeno je društvo “Coral Consulting Service“ BiH sa sjedištem u Frankfurtu (Njemačka) koje zastupa područje Njemačke, Švicarske i Austrije. Bilo je riječi o ulaganjima, perspektivama i izazovima gospodarstva Županije Posavske na tržištu EU s posebnim osvrtom na područje Austrije, Njemačke i Švicarske.

  U izjavi za medije ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Živković uz ostalo je kazao:
  -Nakana današnjeg skupa je prikazati aktualno stanje u gospodarstvu Županije Posavske i to s posebnim osvrtom na stanje prilike i izazove, te kroz prezentaciju prikazati urađeno u zadnje četiri godine od 2019. do 2022. g., transfere s razine Županije Posavske, odnosno realizaciju svih grantova koji su bili na dispoziciji gospodarstvu Županije Posavske. Cilj i želja Vlade Županije Posavske jeste da prepozna gospodarstvenike kao najznačajniji subjekt u ostvarivanju razvoja Županije Posavske i povećanja zaposlenosti. Konkretno od 2019. do 2022. izdvojili smo iz proračuna Županije Posavske nešto manje od 7.000.000,00 KM prema poduzećima, obrtima, transferirana u pogledu subvencija, počev od subvencija kamata, nabavke osnovnih sredstava, otvaranja novih obrta, poduzeća. Time smo u značajnoj mjeri doprinijeli stabilnosti poslovanja u izazovnom vremenu korona krize. U prosjeku, izdvajanje iz proračuna Županije Posavske je za čestiri godine 3,4% ukupnog proračuna. Također smo u ove četiri godine ostvarili i određene potpore s razine Federacije koje su preko 3.000.000,00 KM tako da je ukupan iznos potpora preko 10.500.000,00 KM, što je značajno doprinijelo stabilnosti poslovanja naših poduzeća i obrta, a svakako i zadržavanja zaposlenosti. S takvim izdvajanjima za gospodarstvo Županija Posavska je vodeća u Federaciji prema poticanju gospodarstva u odnosu na visinu proračuna ŽP, naglasio je ministar Živković.

  Coral Consulting Service već godinama radi na stranim investicijama u jugoistočnoj Europi. Zdenko Štriga direktor i generalni menadžer tvrtke predstavio je projekt kojim nastoji dovesti strani kapital i ulagače u Posavinu.-Ustanovili smo da svi proizvodni sektori od drvne do metalne industrije i prerađivački sektori jako su važni jer se postavljaju momentalno u Europi novi način preusmjerenja proizvodnje kako Europa ne bi ovisila od istočnih zemalja. Želimo pokazati kako ovdje ima potencijala, naglasio je Štriga. Marija Ćeškić direktorica Corala BiH pojasnila je mogućnosti koje pruža Coral BiH jer cijela Bosna i Hercegovina, naglasila je, može biti predstavljena na tržištu od 100 milijuna stanovnika.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti