Više

  U Orašju obilježena 30. obljetnica utemeljenja HVO-a

  Najčitanije

  Diljem Bosne i Hercegovine od 1. do 8. travnja obilježava se 30. obljetnica utemeljenja HVO-a i 17. obljetnica 1. gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH. Predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga u BiH pale svijeće i polažu vijence u 43 grada i općine u kojima je djelovao HVO, a središnja svečanost održat će se 8. travnja u Mostaru, datum koji se obilježava kao datum osnutka HVO-a.

  U povodu značajne obljetnice HVO-a u Orašju su danas (06.04.) uz vojne počasti položeni vijenci i svijeće uz Spomen obilježja podignuta u Orašju za poginule branitelje, pripadnike HVO-a. Vijence su položili predstavnici udruga iz Domovinskoga rata sa prostora Županije Posavske i RH, zakonodavne i izvršne županijske i općinske vlasti, predstavnici političkih stranaka, predstavnici Oružanih snaga BIH. Opijelo za poginule, umrle i nestale pripadnike HVO-a s ovoga područja kao i sve stradalnike iz proteklih ratova izmolio je oraški župnik fra Bono Kovačević.

  -Mi smo se danas još jednom prisjetili naših poginulih i svih pripadnika HVO-a koji su dijelovima svojega tijela, svojom čašću i ponosom branili svaki pedalj ovoga slobodnog prostora. Iz dubokog pijeteta poklonili smo im se i kroz molitvu poručili da ih nikada nećemo zaboraviti. Braneći svoje domove na oraško-šamačkoj bojišnici i zapadnom dijelu Bosanske Posavine stradalo je preko 2000 pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane. Samo po sebi to dovoljno govori o žrtvi za slobodu. Još jednom izražavam duboko poštovanje svim poginulim, njihovim obiteljima, članovima njihovih obitelji, ratnim vojnim invalidima i svim dragovoljcima i braniteljima Hrvatskoga vijeća obrane, ujedno i čestitam 30. obljetnicu osnutka HVO ma gdje god se danas oni nalazi i koje dužnosti obnašali. Nadamo se i želimo vjerovati da i ovi prostori koji su očuvani uz ogromne žrtve neće biti uzaludne, poručio je Marijan Arlović dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Hrvatskoga vijeća obrane.

  -HVO je u svom djelovanju u Domovinskome ratu bila i odlučujuća komponenta koja je doprinijela slobodnoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini. U tom svjetlu treba promatrat i održavanje ove tradicije obilježavanja značajne obljetnice, poručio je Drago Kopić pomoćnik ministra branitelja u Vladi Županije Posavske. Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida istaknuo je značaj datuma za pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane. -Ovim putem želimo se pokloniti svim onima pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane i zahvaliti njihovim obiteljima na žrtvi. Sigurno da što se tiče statusa i prava oni uvijek mogu poboljšati, na tome radimo kroz sve ove godine, radit ćemo u budućnosti. Nažalost kako vrijeme prolazi tako i zdravstveno stanje u ovoj populaciji sve lošije i činjenica je da im sve više treba zdravstvena skrb. Trebamo raditi na tome da im omogućimo što kvalitetniju zdravstvenu skrb, istaknuo je Glogoški.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti