Više

  U Orašju održana 7.Večer Hercegovine u Posavini

  Najčitanije

  Sedmu godinu za redom nastavljena je tradicija susreta Hercegovine i Posavine na „Večeri Hercegovine u Posavini“, susret gospodarstvenika i osoba iz javnoga života, večer druženja i dogovora kako se zajedništvom mogu napraviti dobri projekti. Među gostima iz Republike Hrvatske bili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog Sabora RH Gordan Jandroković, te brojna visoka izaslanstva ministarstava u Vladi RH, diplomatskog zbora, osoba iz javnog i političkog života. Svojom nazočnošću, veliku važnost ovom događaju dali su najviši uzvanici, predstavnici hrvatskog naroda u državnim institucijama i nositelji izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama s obje strane granice.- Ovoliki broj gostiju iz svih krajeva BiH i RH znači da Hrvati iz BiH nisu sami i da zajedništvom možemo osigurati svoju potpunu jednakost kao konstitutivan narod u BiH, naglasio je dr. Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a.

  Među gostima je bio i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Na poseban način pozdravljeni su domaćini manifestacije, predsjednici Vlada HNŽ i HBŽ dr. Nevenko Herceg i Ivan Jozić, kao i Toni Kraljević dopredsjednik Vlade ZHŽ, te predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i Anto Domić dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

  U Golden Palast dvorani u Orašju u organizaciji Vlada HNŽ, ZHŽ i HBŽ i uz domaćinstvo Vlade Županije Posavske i Distrikta Brčko BiH, 7. večer je održana uz nazočnost oko 600 gostiju iz Hercegovine, Posavine, Hrvata iz Brčko Distrikta BiH, Tuzlanske Županije, Središnje Bosne, Žepča, Usore i Republike Srpske, drugih krajeva BiH. Kako je večer u Orašju odgovor na susret gospodarstvenika u Mostaru, na večeri su bili nazočni gospodarstvenici Posavine i Hercegovine. Gosti su bili iz Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH (državni tajnik Zvonko Milas), iz Udruge Hrvata Prsten, Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i mostarskog Sveučilišta na čelu s rektorom prof.dr. Zoranom Tomićem, te osobe iz političkog, javnog, vjerskog, kulturnog, sportskog života i drugih oblasti, kako bi vrijeme iskoristili za razvijanje i jačanje poslovne suradnje i razmjenu kulturno-zavičajnog naslijeđa.

  Riječi dobrodošlice na početku je u ime predsjednika Vlada tri županije s juga, uputio predsjednik Vlade HNŽ dr. Nevenko Herceg. –Potrebni smo jedni drugima, jer velika djela i velika ostvarenja mogu se ostvariti slogom i zajedništvom, kod nas krševite Hercegovine, plodne Posavine, ponosne Središnje Bosne i svih dijelova gdje žive Hrvati u BiH, naglasio je predsjednik Vlade Herceg, te zahvalio brojnim uspješnim i poslovnim ljudima iz svih sfera gospodarstva, poduzetništva, javnog i kulturnog života što su potvrdili da je važno doći u Orašje i graditi projekte u svim sferama života.

  Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP u ime članova Vlade i svoje osobno uputio je prije svega srdačne pozdrave inicijatoru susreta dr. Draganu Čoviću i svim prijateljima iz Hercegovine, a toplinu riječi dobrodošlice usmjerio je na sve koji svojim dolaskom podržavaju ideju zajedništva i prijateljstva Posavine i Hercegovine i svih hrvatskih područja u BiH. –Zahvaljujući našem velikanu Ivi Gregureviću i Danima hrvatskog filma kreirali smo ovu Večer, večer zajedništva hrvatskog naroda u BiH koja nije ni protiv koga okrenuta, stoga pozivamo sve da zajedno surađujemo i gradimo bolju budućnost ove zemlje. Ideja ove večeri su poslovni susreti gospodarstvenika Posavine i Hercegovine, bez čijeg uspjeha nema ni razvoja naših područja. Želim da zajedno surađujemo i da nam u tome pomogne naše Sveučilište, kazao je Topić i naglasio, -Danas jako osjećamo potporu iz RH, stoga posebno pozdravljam naše prijatelje iz RH na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. Zahvaljujem i na ugovorima koje smo potpisali u Tolisi u kojim su prepoznate i potrebe Posavine, ŽP i svih općina u okruženju, kazao je predsjednik Vlade Topić.

  Na kraju svih obraćanja predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Orašje te uz ostalo naglasio: -Iza nas su tri godine predanog rada za boljitak i jačanje međunarodnog položaja RH, a posebno snažnog zalaganja za prijateljstvo i suradnju sa BiH i jačanje ravnopravnosti i uopće položaja hrvatskog naroda u BiH. Na tom putu smo ustrajni i činit ćemo to i u budućnosti, naglasio je Plenković i podsjetio da je 2017.g. bio na Danima Hrvatskog filma u Orašju.-Ove godine festival je prvi put bez velikog čovjeka posavskog kraja i velikog hrvatskog glumca Ive Gregurevića koji je stavio neizmjeran bogati trag u hrvatskoj kulturi, filmu i kazalištu. Ivo je poznat i po ogromnoj ljubavi prema svojem rodnom kraju a ona će ostati trajna kroz festival koji nositi njegovo ime, kazao je predsjednik Vlade RH Plenković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti