Više

  U Orašju skup „Razvoj stočarstva, podrška bankarskog sektora i nadležnih institucija“

  Najčitanije

  Amfiteatar školskog centra bio je pretijesan za sve posjetitelje skupa kojeg je jučer (24.02) organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske na temu:„Razvoj stočarstva, podrška bankarskog sektora i nadležnih institucija“.Uz ostale skupu je bio nazočan predstavnik ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sedat Yildiza. Skup su pratili brojni poljoprivrednici, predstavnici udruženja poljoprivrednika, poduzetnici, predstavnici institucija, bankarskog sektora, gospodarskih komora, predstavnici Tuzlanskog kantona te županijskih i općinskih institucija. Cilj velikog okupljanja predstavnika institucija, poljoprivrednika i banaka bilo je oživljavanje i pokretanje poljoprivredne proizvodnje – stočarstva, zajedničko djelovanje i povezivanje svih institucija od resornih ministarstava, privatnog do bankarskog sektora.

  Skup je otvorio prigodnim riječima predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić. Izrazio je zadovoljstvo velikim okupljanjem te zahvalio predstavnicima Turske i Ziraat banke na poticanju oblasti stočarstva u Županiji Posavskoj. -Posavina ima potencijala za poljoprivrednu proizvodnju, a nakon što su osigurani uvjeti, sredstva  i otkup, s ozbiljnim partnerima, vjerujem kako će ova proizvodnja zaživjeti u ŽP, na zadovoljstvo svih naših građana, istaknuo je predsjednik Klaić.

  Zadovoljstvo dolaskom u Orašje i otvorenošću za poticanje poljoprivrednih projekata izrazio je i direktor Ziraat banke u BiH Ali Riza Akbaş. O projektu Prima Vip Orašje govorili su partneri projekta Kasim Selimović i Sadik Sezer (Turska). Pozdravila je skup i regionalna predstavnica, generalna direktorica Biznis Plus Svetlana Cenić. Ministar u Vladi ŽP Mato Brkić upriličio je prezentaciju poljoprivrednih potencijala ŽP te naglasio da Posavina ima adekvatne uvjete za razvoj stočarske proizvodnje pogotovo govedarstva te prednost u odnosu na druga područja, pogotovo govedarstva, jer imamo velike količine obradivih poljoprivrednih površina. Ovo je idealna prilika da sa ovom investicijom Klaonice u Orašju sklopimo četiri stvari koje su potrebne za pokretanje govedarske proizvodnje, to su kapital, otkupljivač, sigurno tržište i poljoprivredni proizvođači koji znaju proizvesti, naglasio je Brkić.

  Nakon radnog dijela Otvorenog stola, svi su obišli novoobnovljene pogone mesne industrije Prima Vip Orašje koja će uskoro i početi sa radom. Vlasnici mesne industrije Prima Vip Orašje: Kasim Selimović i partner iz Turske Sadik Sezer smatraju da će osigurati približno 15. 000 grla stoke za razvoj stočarstva na posavskom području, a pored toga prioritet će biti osigurati i hranu za tu stoku. Ovom investicijom korist će imati ne samo oni koji su izravno uključeni u proizvodnju, nego i cijela ŽP, a ovaj će posao doprinijeti i novom zapošljavanju i razvoju ove grane poljoprivrede, istaknuli su investitori.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti