Više

  U Orašju svečano otvoreni jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“

  Najčitanije

  Svečanom akademijom u znaku velikana hrvatskog filma Ive Gregurevića, inicijatora i utemeljitelja filmskog festivala u Orašju, ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi RH dr.sc. Gordan Grlić Radman otvorio je službeno 25 „Dane hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ u Orašju. Festivalski sadržaji, kako to i priliči sjećanju na Gregurevića započeo je posjetom njegovom posljednjem počivalištu na groblju Karaula. Uoči održavanja svečane akademije izaslanstva su položila cvijeće i zapalila svijeće uz spomenik Gregurevića.

  Program je izveden u vanjskom ambijentu uz pridržavanje mjera vezanih uz postojeću epidemiološku situaciju na prostoru BiH. Visoki pokrovitelji 25. jubilarnog filmskog festivala „Dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević“ su dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Svečanoj akademiji bili su nazočni predstavnici županijskih institucija, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić s ministrima. Među gostima festivala bili su: Ivan Sabolić, veleposlanik RH u BiH, Ivan Bandić generalni konzul GK RH (Tuzla), Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Žana Ćorić savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

  -U Orašje sam stigao iz Berlina i mogu vam iskreni reći da ovaj ambijent niti malo ne zaostaje za kulturnim događanjima koje se organiziraju u velikim središtima kulture, kazao je ministar Grlić Radman otvarajući DHF u Orašju. Naglasio je kako je Hrvatska Vlada čestita na takvoj organizaciji. -Uspjeli ste ovdje spojiti hrvatsku i bosansku Posavinu, Hrvatsku i Europu, naglasio je Radman. Riječi dobrodošlice u ime domaćina uputio je i Iljo Benković , predsjednik organizacijskog odbora festivala. Otvorenju festivala nazočila je ministrica civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Ankica Gudeljević koja je uputila nadahnute riječi u znaku velikog djela Ive Gregurevića. Potporu festivalu dao je kroz obraćanje i
  Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić. Istaknuo je novi projekt HMI Zagreb tijekom filmskog festivala u Orašju u znaku Filmske radionice.

  Za veliki doprinos i angažman u stvaranju hrvatskog filma, nagrađeni su producent Stanislav Babić i glumac Dragan Despot kojima je uručena skulptura Ivo Gregurević.
  Voditelji akademije bili su glumci Sandra Lončarić i Duško Mudrinić, a svečanosti trenutka dao je obol ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Osijek pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca kao i „Najbolji hrvatski tamburaši“.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti