Više

  U Orašju znanstveno-stručna konferencija „Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti BiH“

  Najčitanije

  U Orašju je danas završena dvodnevna međunarodna znanstveno-stručna konferencija pod imenom “Posavina u obrani suverenosti i samostalnosti Bosne i Hercegovine“. Tijekom programa konferencije u hotelu Navis održane su dvije Panel diskusije s 30-tak sudionika, eminentnih povjesničara i stručnjaka iz BiH i RH za ustavna i politička pitanja. Organizatori konferencije su Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek, te Institut za migracije i narodnosti Zagreb.

  Vlada Županije Posavske pokrovitelj je Međunarodne znanstveno-stručne konferencije kojoj su bili nazočni predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, izaslanik predsjednika Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH akademik Jakov Pehar, voditelj područnog centra Osijek Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar prof. dr. Miljenko Brekalo, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti Zagreb docent dr. Marina Perić Kaselj, predsjednik Programskog odbora konferencije akademik Vlado Majstorović. Na konferenciji su također bili i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, dopredsjednik RS-a Josip Jerković, gosti iz Republike Hrvatske na čelu s izaslanikom ministra branitelja Ivanom Kozlicom, članovi Predsjedništva HNS-a, predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH, Federaciji i županijama, pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, rukovoditelji i predstavnici javnih ustanova, poduzeća, zavoda, agencija, udruga, a posebno Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

  Uvodna izlaganja na početku konferencije imali su prof.dr. Tomić, prof. dr. Brekalo, doc. dr. Perić Kaselj i akademik Majstorović. Prigodne pozdravne riječi u ime domaćina skupa uputio je nazočnim gostima i onima koji su pratili konferenciju u svoje osobno i u ime Vlade Županije Posavske predsjednik Đuro Topić.
  -Bila nam je čast prihvatiti pokroviteljstvo ovog skupa jer u njemu vidimo mogućnost objedinjenja nekoliko ciljeva, a jedan je da kroz znanstveni pristup dođemo do materijala koji će biti zapisani, i koji će govoriti o istini i činjenicama herojske obrane ovih prostora koji su svima nama inspiracija za daljnji rad. Potrebno je prezentirati istinu o Bosanskoj Posavini, o ljudima koji su dali svoj doprinos suverenitetu BiH i opstojnosti Hrvata na ovim prostorima u Bosni i Hercegovini. Time doprinosimo da se znanstveno dođe do činjenica, a ne da se primjerice optužnice temelje na djelomičnim dokazima iz raznih arhiva. Potrebno je istražiti i analizirati vrijeme prije i u vrijeme Domovinskog rata, zahvaliti se ljudima koji su organizirali ovaj prostor i život na njemu, dati poticaj svima nama koji danas osmišljavamo politike u Posavini i BiH kako osigurati budućnost ovoga kraja. Mislim da nam ljudi koji su tada to radili mogu biti inspiracija. Tijekom dva dana rada konferencije brojni su kvalitetni izlagači sa znanstvenim radovima podsjećanja na povijest. Povijest treba poznavati, znanstveno istražiti i prezentirati, no u prošlosti ne želimo živjeti, ali ne želimo niti da je drugi piše, naglasio je u pozdravnoj riječi predsjednik Vlade Županije Posavske Topić te se na kraju, uz zahvalnost svima koji su dali doprinos održavanju znanstvene konferencije u Orašju, osobito zahvalio prof. dr. Mati Arloviću i akademiku Vladi Majstoroviću.


  U izjavi za medije u povodu konferencije novinarima se obratio akademik Vlado Majstorović, predsjednik Programskog odbora konferencije.
  -Sveučilište pored svoje tradicionalne misije poučavanja istraživanja, njeguje ovu treću zajedničku dimenziju suvremenih sveučilišta, suradnja s različitim akterima u svom okruženju. Bilo da su politički, gospodarski itd. Sveučilište svoju snagu i svoj smisao postojanja crpi upravo iz okruženja, ali jednako tako svjesni smo svoje odgovornosti za razvoj zajednice u kojoj djeluje. Iz tih razloga je došlo do brojnih aktivnosti koje sveučilište provodi zajedno sa svojim okruženjem. Ova međunarodno znanstvena konferencija ima za cilj znanstvenih istraživanjima doći do spoznaja o Posavini i njenoj ulozi u obrani suverenosti i samostalnosti BiH, jednako tako i opstojnosti konstitutivnih naroda i drugih koji žive na ovim prostorima i diljem BiH. Želimo znanstvenim istraživanjem doći do utemeljenih činjenica koje će biti trajno zapisane što je ovaj narod Posavine činio i radio u obrani suverenosti i samostalnosti BiH, ali i opstojnosti Hrvatskog naroda u Posavini i drugih naroda koji žive u ovom prelijepom kraju, kazao je uz ostalo akademik Majstorović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti