Više

  U Posavskoj Mahali obilježeni „Dani sjećanja“

  Najčitanije

  U povodu tradicionalne manifestacije „Dani sjećanja “, Župe Doborskog dekanata i Mjesna zajednica Posavska Mahala, te HKD Napredak Odžak ove su godine, zbog specifičnih uvjeta i aktualne pandemije koronavirusa, umjesto velikog okupljanja organizirali sjećanje u vidu polaganja vijenaca u novosagrađenom Spomen parku u Posavskoj Mahali.

  Žrtvama, stradalnicima Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja poklonila su se izaslanstva svih razina vlasti u BiH, Udruga. Vijenac je položio i zapalio svijeću u Spomen parku u Posavskoj Mahali predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić sa ministrima u Vladi ŽP, dopredsjednik HDZ-a BiH Ivo Vincetić, zastupnici u institucijama vlasti državne, županijske i općinske razine. Opijelo je predvodio župnik u Posavskoj Mahali vlč. Pavo Brajinović uz nazočnost dekana Doborskog dekanata vlč. Jakova Filipovića i vlč. Ivana Dragičevića.

  U izjavi za medije predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović u Posavskoj Mahali je kazao: Drago mi je da sam u Odžaku u zadnjih nekoliko godina, gdje svi zajedno molimo za duše stradalih 3411 nevinih žrtava Hrvatskog naroda, i tako na desetke tisuća na prostorima BiH i RH. Ove godine smo dodatno ohrabreni da govorimo o svim nevinim žrtvama komunizma, svim onim koji su stradali samo zato što su bili predstavnici jednog naroda. Uvjeren sam kako će naš dolazak ovdje otvoriti potpuno drugačiju misao o žrtvama i o zločinima. Uvijek kažem, svaki je zločin samo zločin, bez obzira tko ga je napravio, u kojem god vremenu. Iza žrtava se ne smije politizirati, jer ovih dana je bilo previše politike kada se prisjećamo žrtava križnoga puta i kada je naš uzoriti kardinal predvodio zadušnu misu u Sarajevu. Ima još uvijek različitog promišljanja tog vremena. Netko pokušava ispisati potpuno drugačiju povijest, a na nama je da se sjećamo ovih ljudi i jasno kažemo da BiH pripada i Hrvatskome narodu, jednakopravnom narodu BiH. Učinit ćemo sve da ga predstavljaju legitimni predstavnici koji znaju cijeniti što je Hrvatski narod i kolika je njegova žrtva bila da bi ovaj prostor danas bio slobodan, a ja ću reći, naša domovina BiH, izjavio je dr. Čović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti