Više

  U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima obilježavanje 71. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda

  Najčitanije

  U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, komunizma, nacizma i fašizma, Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora, na Bilima kod Mostara na lokalitetu Groblja mira, organizirao je obilježavanje 71. obljetnice velikog stradanja hrvatskog naroda i komemoracija za sve žrtve Drugog svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata.

  Uz veliki broj vjernika, događaju su nazočili  brojni vjerski, kulturni i politički dužnosnici hrvatskog naroda, među kojima i ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač, član Predsjedništva BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, izaslanstvo CDU Njemačke. Uz ostale dužnosnike i predstavnike društveno-političkog i gospodarskog  života BiH, skupu je bio nazočan i predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  Prije svete mise blagoslovljena je novoizgrađena crkva na Bilima, dok drugi sadržaji kompleksa “Groblja mira”, uključujući i 50 tisuća križeva s imenima i prezimenima pobijenih vojnika i civila, trebaju biti završeni sljedećih godina. Svečano misno slavlje i blagoslov crkve, koja je posvećena sv. Josipu, predvodio je mons. Ratko Perić,  biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. U svojoj je propovijedi istaknuo kako: „Nema mira ni pravde ako nema istine, jasne i potpune, povijesne i sadašnje, koja nas je jedina kadra osloboditi klevete i laži. Tko gradi na nepravdi i neistini taj gradi rat, a tko gradi na istini i pravdi taj gradi mir. Kristov je mir plod Kristova križa koji jednim krakom povezuje svijet s nebom, a drugim krakom povezuje sve nas na ovoj kugli zemaljskoj“.

  Na skupu su prigodna obraćanja imali Ile Vrljić, pročelnik Odjela za drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a i fra Miljenko Stojić, dopredsjednik komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije za hrvatski martirologij. Poručio je: Nalazimo se na visoravni kojom su nekada tekle borbe i ljudska krv. Danas njome teče naša molitva. Želimo svima reći da je dosta bilo patnje i rušenja, došlo je vrijeme života u miru. Volimo svoje i poštujmo tuđe. Budimo pobornici istinskog a ne lažnog mira. Jedino tako izgradit ćemo se i kao ljudi i kao kršćani“, poručio je fra Miljenko Stojić.

  U ime HDZ-a Republike Hrvatske nazočne je pozdravio ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Kazao je kako je povijest učiteljica života, no, na žalost, njezine se lekcije brzo zaboravljaju. „Žrtve treba staviti u prvi plan i prije svega njima treba odati počast. Svaka žrtva zaslužuje istinu. O istini se mora govoriti. Treba govoriti i o fašističkim, i o nacističkim, i o komunističkim zločinima“, kazao je ministar Kovač. Nazočnim se obratio i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u hrvatskom Saboru, te istaknuo: Na ovom posvećenom mjestu, groblju mira, na ovom prostoru je stoljećima čuvana vjera pradjedova, čuvan i očuvan hrvatski identitet i dostojanstvo. Danas komemoriramo žrtve o kojima se 45. godina nije smijelo govoriti, žrtve koje su stradale u ratu ali i nakon rata. Žrtve kojima se danas poklanjamo neka budu naš uzor i naše nadahnuće kako bi išli dalji do konačne slobode ovdje u Bosni i Hercegovini“.

  Vijence su položila izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora predvođeno dr. Draganom Čovićem, izaslanstvo Vlade RH predvođeno ministrom vanjskih poslova u Vladi RH Mirom Kovačem,  izaslanstvo CDU njemačke države Turingen na čelu s Clarsenom Ratzom te u ime njemačke državne komisije za nestale njemačke vojnike i ratna groblja, vijenac je položio njezin predsjednik Markus Meckel i u ime Počasnog Bleburškog voda, vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno Marinkom Sosom, članom predsjedništva Počasnog Bleburškog voda.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti